dissabte, 26 de novembre del 2011

Imatges d'entre 1920 i 1925

Joan Otero ens fa arribar dues fotografies que ha aconseguit mitjançant un periple que és gairebé tan interessant com les mateixes imatges (i no és el primer cop). La història de la recuperació d'aquestes fotos comença al Bar Sport de Tortosa, on tenim exposades una selecció de les imatges més antigues que fins ara hem recopilat.

Aquest mes d'octubre, va anar-hi a sopar un dia Joaquim Peransi, que és el gerent de l'empresa Samsa, la concessionària de Citroën a Tortosa.  El Joaquim veu l'exposició i decideix buscar altres fotos que pugui tenir a casa, ja que recorda que el seu pare li havia parlat de l'escola de la Mercè i d'un mestre a qui identificava com a senyor Duart.

Les fotos apareixen i el Joaquim les deixa al bar Sport. El Joan Otero passa un dia pel local i els seus responsables li fan a mà, sabedors que el Joan recull imatges antigues i que col·labora en aquest bloc. Però com ja hem explicat altres vegades, el Joan Otero i el seu germà Michel no tan sols les recullen, sinó que les investiguen: entrevisten i demanen dades a les persones que els cedeixen fotos.

D'aquesta recerca, resulta que les dues fotos són d'entre 1920 i 1925. I no tan sols apareix el pare del Joaquim (Emili Peransi Hidalgo), sinó també un germà d'aquest i tiet de Joaquim (Ramon Peransi Hidalgo). En aquesta foto que ve a continuació, l'Emili Peransi és el primer per la dreta de la primera fila que estan drets. I el Ramon Peransi, el cinquè per l'esquerra de la fila de dalt de tot.


I en aquesta segona foto, Emili Peransi apareix el primer per l'esquerra de la primera fila. I el Ramon Peransi, el quart per l'esquerra de la segona fila.


Hi ha alguna dificultat per ubicar exactament l'emplaçament de les fotos. El més normal és que es fessin al pati. El Joaquim Peransi ho ha consultat amb una cosina germana seva, però cap dels dos pot identificar aquest espai. Com de costum, fem una crida als lectors del bloc per si poden aportar alguna dada al respecte. La crida és extensiva a la identificació dels professors. N'hi ha un que apareix a les dues fotos (amb corbata clara a una i gavardina a l'altra). En cap dels dos casos en sabem els noms.