dimarts, 4 de febrer del 2014

Més informació sobre els espais històrics que ha ocupat la Mercè

En l'entrada anterior, cliqueu aquí, deixàvem oberta la qüestió sobre la datació de la foto aportada per l'antic alumne Joan Ramírez Montserrat. Recordeu, era la imatge de la desapareguda fàbrica de gas de Tortosa, al carrer Providència, on avui s'aixeca, i des de fa 25 anys, l'escola de la Mercè. D'acord amb la informació que ens aporta Joan Ramírez, podem confirmar, com sospitàvem, que la foto és dels anys 40 del segle XX. Fixeu-vos en aquest detall que hem destacat.


El que està encerclat són les restes de l'església del Seminari. Ens ho identifica el campanar que sobresurt: se'n veu un, però en realitat n'hi havia dos (segurament superposats en aquesta perspectiva). També la ubicació, que per l'orientació de la foto ha de correspondre al carrer Montcada. De l'antic seminari de Tortosa n'hem parlat molt recentment (llegiu aquí), perquè després de molts tombs de la història, va acabar acollint l'escola de la Mercè entre 1970 i 1982.

El cas és que, com explicàvem, tot l'edifici del seminari va quedar molt danyat durant la guerra civil, tant per la crema de temples de 1936 com pels bombardeigs de 1938. L'església va patir la part principal de les destrosses i no va arribar a reconstruir-se, com la resta de l'edifici. En els primers mesos de la postguerra es va retirar la runa i poca cosa més. El temple va quedar abandonat un cop es va prendre la decisió de no reconstruir-lo (sí que va ser-ho la resta del conjunt). Finalment, va ser enderrocat i en el seu lloc s'hi va fer, anys després, una pista poliesportiva usada com a pati escolar.

La qüestió és que si bé la pista va habilitar-se cap als anys 60, l'enderroc s'hauria fet l'any 1948. Si a la foto les torres de l'església es veuen encara dempeus, és que la imatge és anterior a 1948. És una datació del tot coherent amb la resta d'indicis que hi apareixen i que ja comentàvem en l'entrada anterior.