divendres, 24 d’octubre del 2014

Les obres del carrer Montcada, davant del que va ser la Mercè entre 1970 i 1982...


Hem passat pel carrer Montcada de Tortosa i hem fet unes fotos de les obres de la urbanització que s'hi fan. Òbviament, si ens interessa aquest tema és perquè hi han implicats alguns dels espais relacionats amb l'escola de la Mercè al llarg de la seva història. No exactament amb els edificis que ha ocupat, sinó amb els seus entorns.

Com segurament sabreu, al solar que va quedar després de l'enderroc, el 2002, de l'antic seminari i institut de Tortosa, s'hi va projectar la construcció de la seu de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Tanmateix, la crisi i les retallades van aturar aquesta gran obra (un Guggenheim a la tortosina) quan només s'havia fet el pàrquing del subsòl. La Generalitat va decidir ajornar el projecte a molt llarg termini, però obrir a la vegada l'aparcament. La remodelació del carrer Montcada estava pendent d'aquesta obra, però el deteriorament ja no podia esperar més. En aquest enllaç i també en aquest altre trobareu tots els detalls de l'obra, que inclou la plaça de Montserrat (la popular plaça dels Farols) i el carrer Bonaire.

La veritat és que, tot i els anys transcorreguts del seu abandonament i posterior enderroc, continua fent-se estrany passar pel carrer Montcada i no veure l'edifici que va acollir la Mercè entre 1970 i 1982. El contrast entre l'actual buit i la gran massa arquitectònica de l'edifici és immens I aquesta impressió segurament que no la tenen únicament els antics alumnes que hi van anar, sinó també a molts tortosins residents al nucli antic de la ciutat. El carrer Montcada, junt amb el del Vall, ha estat de sempre el gran accès entre aquests barris i el centre de Tortosa.

Lamentablement, ara mateix no queda cap record físic de la història d'un edifici aixecat originalment el 1642. Ni tan sols la portalada d'entrada, que la Generalitat s'havia compromès a reconstruir i integrar d'alguna forma al nou edifici oficial. Caldrà esperar a algun moment indeterminat del futur.

En properes entrades explicarem més coses i històries d'aquest indret de Tortosa, que va ser important per a unes quantes generacions d'alumnes de la Mercè.  

Més informació
L'edifici del carrer Montcada a principis del segle XX
Antic seminari, antic institut, antiga escola
Antic seminari, antic institut, antiga escola (2)
Com està l'antiga Mercè del carrer Montcada