dimarts, 25 de febrer del 2014

En record de l'exalumne Leandre Roig Roig


Hi ha ocasions que no poden deixar-se passar així com així. Ni que sigui per la seva infreqüència. I, en tot cas, perquè ens donen peu a continuar glossant històries dels antics alumnes de la Mercè. Ha estat el cas d'aquest dissabte, 22 de febrer de 2014. Anna Roig, una de les filles de l'antic alumne Leandre Roig Roig, estava de visita a Catalunya (viu a Ginebra, a Suïssa) i hem aprofitat per conèixer-la personalment i evocar històries tortosines de dècades enrera.

El cas de Leandre Roig, nascut el 1913, és el de tantes altres vides truncades per la Guerra Civil. Un home il·lustrat, amant de les lletres i els llibres, que va ser oblidat i marginat per haver estat republicà, i un destacat líder estudiantil, durant els anys trenta. Una persona molt popular a Tortosa, a més, per la seva vinculació al món del ciclisme. Però aquella represssió que va prolongar-se 40 anys, i que sovint era econòmica, va poder més. Leandre Roig va acabar emigrant a Suïssa a principis dels anys 60, amb la dona i cinc fills.

El nostre antic company va morir només dos anys després d'arribar al país helvètic. Però Suïssa era Suïssa i la família, dins de tanta desgràcia, va trobar-hi una oportunitat que aquí no haurien tingut o els hauria estat negada. Són històries que Anna Roig ens va explicar fa gairebé dos anys i que són un retrat que podria portar altres noms i cognoms. Perquè aquells desastres van escapçar tota una generació.

Podeu recuprar la història de Leandre Roig, i les moltes fotos de l'àlbum familiar, que Anna Roig ens va facilitar en aquests enllaços que posem a continuació. Aprofitem per agrair l'antic alumne Joan Ramírez, que ens va facilitar també algunes imatges i el contacte amb l'Anna.

El record de l'exalumne Leandre Roig Roig
El record de l'exalumne Leandre Roig Roig (2)
El record de l'exalumne Leandre Roig Roig (3)
El record de l'exalumne Leandre Roig Roig (4)