dissabte, 8 de setembre del 2012

Antic seminari, antic institut, antiga escola... (2)

Recentment publicàvem una entrada amb imatges de l'església de l'antic seminari de Tortosa, destruïda durant la guerra civil 1936-1939. El seminari, situat al carrer Montcada, va ser després institut i, finalment, seu de l'escola de la Mercè quan es va haver d'abandonar l'edifici original. L'edifici escolar va quedar també danyat per la guerra, però es va rehabilitar passats uns anys. L'església va abandonar-se després de retirar-hi la runa, com ens explicava l'antic alumne Joan Ramírez. Finalment, el que en quedava va ser enderrocat als anys 60 i el solar, convertit en pati escolar.


Ara, Joan Ramírez, ens fa arribar imatges del que va quedar de l'església després de la guerra civil. És aquesta foto, de 1939, que va fer l'agència EFE, l'agència de notícies oficial que, com el NO-DO i altres plataformes propagandístiques de la dictadura franquista, documentaven les destrosses de la guerra per imputar-les als "rojos". La paradoxa és que, si bé l'església del seminari va patir la crema de temples dels primers dies de la guerra, els principals danys els van provocar les bombes franquistes, especialment durant els grans bombardeigs del 1938.


I aquesta segona imatge està presa durant els treballs de retirada de la runa de l'interior de l'edifici. Si us fixeu, a la part superior del mur de la dreta es veu un dels obrers que hi van participar. També pot comprovar-se l'importantíssim grau de destrucció, que a la foto de més amunt només s'insinua.