dimecres, 5 de març del 2014

El pati i pista poliesportiva del carrer Montcada


En les darreres setmanes hem escrit bastant sobre l'edifici de l'antic Seminari de Tortosa, el casalici del carrer Montcada que va acollir l'escola de la Mercè entre 1970 i 1982. S'hi feien diverses referències al pati i pista poliesportiva que es va habilitar cap al 1960 en el solar que havia ocupat l'església del Seminari. Recordeu? El temple va patir importantíssims danys durant la guerra civil i Regiones Devastadas va prendre la decisió d'abandonar-lo, mentre que el cos principal de l'edifici (que era institut i després seria La Mercè) va ser rehabilitat, si bé amb catorze anys de retard.

Fa dies que busquem fotos d'aquest pati, que en l'època que la Mercè va recalar al carrer Montcada, era el dels més grans. La pista s'usava també els caps de setmana en el campionat local de futbol sala. Això sense parlar de les inscursions "il·legals", fora d'horari lectiu, que molts fèiem, i que ens valien les sonores esbroncades de don Santos Nieto, des de la finestra de casa seva, a l'edifici de la Tabacalera.

El cas és que ens està costant una mica localitzar imatges d'aquest pati. Però aquí al bloc ja n'havíem publicat alguna. Per exempla la que encapçala aquestrada entrada, que Rafa Madueño havia penjat el 8 de juny de2008, en els primers temps del bloc (aquí l'entrada original). Malgrat que del pati se'n veu ben poc, si més no ens permet recordar un extraordinari equip de futbol, potser el que més ha destacat en la història esportiva de la Mercè.

Aplegava nois nascuts entre 1966 i 1968 i se'ls coneixia amb el nom de "Marea blava". Blau pel color de l'uniforme. Marea, perquè era un equip imparable, que va deixar la seva empremta en les competicions escolars locals. Aquesta era la històrica aliniació: Migueli, Lillo, Guti, Torá, Tarazaga, Vilaplana, Raúl Sanjuan, Rojals, Monforte, Madueño. Tal qual es veuen a la imatge, d'esquerra a dreta i darrera drets i davant ajupits. Com podeu comprovar, el portar de tan potent equip era Migueli, el nostre company Miquel Zaragoza, que va morir l'1 de juny de 2012.


Continuem la recerca de fotos d'aquest pati. Confiem tenir notícies ben aviat.