dimarts, 13 d’octubre del 2015

La sala d'actes del carrer Montcada (3)


En entrades anteriors parlàvem de la inauguració de les obres de rehabilitació de l'edifici del carrer Montcada, danyat per la Guerra Civil. En aquesta, en concret, fèiem referència a qui va ser director de l'Institut de Batxillerat de Tortosa, don Mariano Hernández Fernando. Tenim una foto més d'aquells actes, concretament, la del reconeixement que se li va fer. Hernández s'havia abocat en els anys precedents a a aconseguir la realització de les obres, que van trigar 15 anys a iniciar-se des del final de la guerra, i l'homenatge era la culminació de la seva lluita.

A la foto, don Mariano apareix acompanyat pel llavors bisbe de Tortosa, Manuel Moll i Salord, i per Maria Gimeno de Pena, catedràtica de Llatí i secretària de l'Institut. A la dreta, com sortint de la porta, hi ha una persona identificada com a Ramon Caudal, però de la qual no tenim cap més notícia.

Don Mariano estava greument malalt i va viure pocs anys més. Tot això, inclòs l'agotament d'una lluita que va ser titànica, el van fer esclatar en llàgrimes quan adreçava al públic unes paraules d'agraïment. Ens ho relata l'historiador Ramon Miravall Dolç (Roquetes, 1940), en el llibre "L'Institut de Batxillerat de Tortosa", publicat per l'Institut "Joaquín Bau" el 1982.

Aprofitem per aclarir tothom que aquestes entrades no pretenen "apropiar-se" de la història de l'Institut. Si publiquem les fotos és perquè els que vam ser alumnes de la Mercè entre 1970 i 1982 hi podem reconèixer els espais en què ens vam educar: un casalici del segle XVIII que va tenir molts usos i que va ser reformat infinitat de vegades. Lògicament, si publiquem una foto mirem de documentar-la i explicar la història que hi ha al darrera. Però res més lluny de la nostra intenció que fer veure el que no és.