diumenge, 20 de setembre del 2015

Més imatges històriques del carrer Montcada: la remodelació de 1953-1956


Recuperem una nova imatge de l'edifici de l'antic seminari i antic institut de Tortosa, al carrer Montacada, que va esdevenir accidentalment seu de la Mercè durant dotze anys (1970-1982). Aquestes imatges, tot i pertànyer a una època molt anterior, tenen un interès obvi per a unes quantes generacions d'antics alumnes de la Mercè, que van passar tota la seva vida escolar, o bona part d'ella, entre aquestes quatre parets. O més ben dit, entre el que en va fer la direcció general de Regiones Devastadas del règim franquista després de la Guerra Civil (1936-1939).

La foto correspon a les obres de resconstrucció de l'edifici que es van fer entre 1953 i 1956, després dels grans danys que el casalici va patir durant la Guerra Civil. Aquestes obres van canviar força l'apariència de l'edifici, sobretot la del pati interior. Per exemple, van introduir les característiques galeries que donaven accès a les aules i que abans de la remodelació no existien, com pot veure's a fotos d'abans de la guerra, algunes de les quals vam publicar fa uns mesos al bloc.

La fotografia, com les de les anteriors entrades, prové del llibre "L'Institut de Batxillerat de Tortosa", publicat per l'Institut "Joaquín Bau" el 1982 i del qual en va ser l'historiador  Ramon Miravall Dolç (Roquetes, 1940).