dijous, 2 d’abril del 2015

Al carrer Montcada, any 1948


Gràcies a l'antic alumne Joan Ramírez Montserrat, podem publicar aquesta foto de la Setmana Santa tortosina de 1948. La processó del Diumenge de Rams, històricament la més important d'aquest cicle a la ciutat, passava pel carrer Montcada, just davant del que llavors era Institut de Batxillerat i anys després esdevindria seu de l'escola de la Mercè.

El nostre interès per aquestes imatges és l'habitual en tots aquells espais que han estat importants per a la Mercè, encara que pertanyin a èpoques diferents.

Aquesta foto, en concret, és de l'arxiu del fotògraf tortosí José Daufí. No s'hi arriba a veure la característica portalada de l'edifici, sinó la part de façana en sentit cap a la plaça dels Farols. Just darrera de la figura de Jesucrist del misteri que desfila, es veu el rètol del Colegio Academia de Músicda, que ocupava el pis superior d'aquella part del conjunt. Als baixos estava el taller de Grifoll, local que anys després ocuparia Confecciones Barberà, una botida de roba de grans dimensions.

Segur que tant la imatge com aquests noms activen els records de diverses generacions de tortosins.