dimecres, 3 de juliol del 2013

La Mercè i la seva història, en una Guia de Tortosa de 1895


L'antic alumne Joan Ramírez Montserrat ens fa arribar uns documents dels que aconsegueix ell a base de regirar incansablement arxius, publicacions, fons particulars i la pròpia xarxa. Es tracta de dos retalls d'una Guia de Tortosa, publicada l'any 1895, que es refereixen a l'escola de la Mercè i a la seva història.

Els textos ens recorden que el primitiu convent de la Mercè, origen del nostre col·legi, va ser fundat l'any 1230 pel propi Sant Pere Nolasc (*) fora del recinte emmurallat de Tortosa. També que el 1446 el monestir va ser traslladat a l'interior de la ciutat, perquè quedava afectat per unes obres de reforçament de les fortificacions. El nou emplaçament va ser el carrer de Gènova, anomenat així en el moment del trasllat, però que va acabar agafant el nom del convent i esdevenir el carrer de la Mercè, després de dir-se, durant un temps, carrer de Santa Caterina.

La guia de 1895 ens fa memòria igualment, que "el Ayuntamiento lo tomó a censo", és a dir que se'l va quedar quan la desamortització del 1835. I que el va usar durant molts anys com a teatre. Aquest va ser un dels múltiples usos que va tenir l'edifici, ja que el d'escola pública va ser-ne només un. Podeu llegir més informació sobre la creació de l'escola de la Mercè, l'any 1848, clicant aquí.

Acabarem fent un matís. Quan el text parla de "mercenarios", es tracta sense cap mena de dubte d'un error. De redacció o tipogràfic, però error. Els frares de l'Orde de la Mercè eren coneguts com a mercedaris, no pas com a mercenaris...


(*) Pere Nolasc (Barcelona, 1180-València, 1256). Més informació aquí.