dissabte, 25 de gener del 2014

Més sobre l'edifici al carrer Montcada


Hem trobat a Internet aquesta foto, d'autor desconegut, que ve a confirmar els canvis que van introduir-se després de la guerra civil (1936-1939) a l'edifici del carrer Montcada. La imatge no té una excessiva qualitat i, a més, només mostra parcialment la façana. Però creiem que s'hi veuen les modificacions que s'hi van fer quan Regiones Devastadas va rehabilitar els grans danys que la guerra va provocar a l'edifici, i dels quals parlàvem en aquesta entrada anterior.

L'estructura és la mateixa, fins i tot pel que fa a les línies de finestres. Però creiem que es veu clarament un canvi ornamental, per la porció de façana d'un altre color i sobretot per l'aparició d'un balcó que a la foto de principis de segle XX no es veu per enlloc. Un balcó que, a més, fa que algunes finestres s'allarguin cap avall, trencant la simetria de la resta d'obertures de la façana. També és evident que a la planta baixa, a la part esquerra de la portalada vista des de l'altra vorera, hi apareixen unes noves finestres, que abans no hi eren.

Ens queda el dubte de si aquests canvis no s'haurien pogut fer abans de la guerra, ja que l'edifici va ser tan modificat al llarg de la seva història que, de vegades, costa orientar-se entre unes "versions" i altres. És més, no hem pogut localitzar fotos dels anys immediatament anteriors de l'escola, que serien importants considerant que el 1928 s'hi va instal·lar l'Institut de Batxillerat (avui anomenat encara "Joaquín Bau") i no és descartable que s'hi fessin algunes obres. Algú té imatges que ho puguin aclarir?

En tot cas, ens sembla plausible que la façana que vam veure els que vam anar a la Mercè a aquest casalici del carrer Montcada entre 1970 i 1982 portés la signatura de Regiones Devastadas. La textura "pobra" del revestiment i la seva gamma cromàtica ens recorden altres intervencions a Tortosa de l'organisme creat per la dictadura franquista per "reconstruir" les zones malmeses per la guerra.