dilluns, 12 d’agost del 2013

Una famosa excursió al velòdrom de Tortosa el 1942 o poster el 1943


En altres ocasions ens hem referit aquí al bloc a una cèlebre excursió de l'escola de la Mercè al barri de Ferreries. En concret, a l'estadi municipal i molt en particular al velòdrom. No és que la celebració fos especial. És que si destaca i si té valor és perquè hem pogut publicar fotos d'aquella sortida. I són de les poques fotos que poden trobar-se d'aquells anys de foscor i penúries de la primera postguerra.

Aquí i aquí vam publicar les fotos dels alumnes, per una banda els nois i per l'altra, les noies. És molt interessant llegir els comentaris que a la primera entrada va deixar el periodista Gustau Moreno, que donaven important informació sobre la construcció de l'estadi municipal i sobre les cases barates de Ferreries, les obres de les quals es veien de fons a les fotografies (el Gustau havia publicat abans més informació aquí). També es podia afinar la data de les imatges: l'any 1942. O principis de 1943, diríem ara que Joan Ramírez ens ha fet arribar la foto que van fer-se els mestres (la que encapçala aquesta entrada) i que té datada en aquest segon any.

En realitat, tan podria ser una cosa com l'altra, perquè les dates que ja teníem i aquestes són coherents amb les de la història de les obres. En realitat, el més segur és que la sortida va fer-se durant l'hivern 42-43.

Però gràcies a Joan Ramírez disposem de més informació. Segons la seva recerca, l'excursió va fer-se amb motiu de celebrar Sant Josep de Calassanç, patró del magisteri. Josep de Calassanç (vegeu-ne aquí una biografia) va ser el fundador de la primera escola cristiana popular d'Europa, les Escoles Pies. La festivitat el sant escau a l'estiu: és el 25 d'agost (el 27 d'agost fins l'any 1969). Però com que coincidia amb les vacances d'estiu, se'n feien commemoracions durant el curs escolar.

I molt probablement en aquestes commemoracions participaven les diferents escoles. És la deducció més òbvia del fet que en aquesta foto apareixen mestres que no són de la Mercè. "La majoria ho són", ens diu Joan Ramírez, però no està confirmat que ho fossin tots.  En favor d'aquesta tesi hi ha també el fet que l'Estadi municipal ha estat una destinació clàssica de sortides escolars tortosines al llarg de tres o quatre dècades. Algun lector té més informació que ens pugui ajudar a aclarir-ho?