dimecres, 30 de juny del 2010

Imatges històriques del carrer Montcada (i del carrer Providència)


Hem estat trastejant per la web Soc Tortosa, un projecte de l'Ajuntament de Tortosa de la passada legislatura per recuperar la memòria local, que sembla dormir el son dels justos. Pel que veiem fa més de dos anys llargs que la pàgina no s'actualitza per a res i fa l'efecte que les úniques persones que recorden la iniciativa són les que van col·laborar-hi aportant-hi fotografies i algun petit text. No obstant l'evident abandonament, allà continua penjat el material, a la vista de qui vulgui visitar-lo i delectar-se amb imatges de la història tortosina del segle XX.

Potser tocaria dir que aquest ha estat el típic cas de les arrencades de cavall i de les aturades d'ase. O de com certs projectes simplement decauen quan cessa el responsable polític que els impulsa personalment, que aquest, i no altre, va ser el cas. Però això passa a qualsevol ajuntament i no ho diem com a disculpa, òbviament.

També s'ha de dir que aquell projecte, carregat de boníssimes intencions, patia d'un vici d'origen. Les iniciatives sorgides des de dalt no sempre desperten l'entusiasme de la gent. Internet, singularment aquest que anomenem 2.0, ha fet a terra la major part de barreres en la difusió de coneixement i informació. Qualsevol de nosaltres pot ser protagonista actiu en aquesta difusió i no cal que ningú ens crei canals i ens demani participar-hi. És que podem fer-ho nosaltres mateixos, sols o compartint-ho amb altres persones amb els mateixos interessos, sentiments o necessitats. És allò que altres cops hem escrit aquí mateix sobre la verticalitat i l'horitzontalitat en la transmissió d'informació.

Fetes aquestes consideracions, no cal allargar-ho més. Simplement, volíem recollir aquí algunes imatges que hem trobat sobre els edificis que al llarg de la història ha tingut la Mercè. Les imatges en blanc i negre corresponen a l'edifici del carrer Montcada. Cal dir que són dels anys 40 del segle passat, és a dir, en l'època en què allò era l'Institut de Batxillerat, però ens sembla, no obstant això, que el seu interés està més que justificat.

La foto en color és de la inauguració de l'actual escola, al carrer Providència, l'any 1987. És una foto de l'Ajuntament, que apareix mal datada a la web, ja que hi posa que és del 1983. L'autoria de les fotos dels anys 40 no està identificada en cap cas, però sembla que provenen totes d'imatges dipositades a l'Arxiu Històric Comarcal de les  Terres de l'Ebre.