dijous, 6 d’octubre del 2011

La Mercè de la postguerra


L'exalumna Margarita Montañés ens ha explicat històries de la Mercè de la postguerra. Una d'elles, que desconeixíem els de les generacions més recents, és que en acabar la guerra civil, el curs 1939-1940, les classes van fer-se a un casalici situat al carrer Sant Felip Neri, molt a prop de l'edifici original de l'escola. És el segon edifici començant per la dreta de la foto. La Margarita apareix fotografiada en primer terme, al carrer de la Mercè.

Ja havíem recollit històries de la guerra, quan hi havia mestres, com la Teresa Marro, que s'emportaven les seves alumnes fora de la ciutat davant del risc de bombardeigs: històries de classes fetes a l'ombra de garrofers, cap a la zona del barranc del Rastre...

Ara, amb testimonis com de la Margarita Montañés recordem que l'edifici de l'escola va estar tancar el primer curs després de la guerra i que les classes només s'hi van reprendre el curs 1940-1941. Tenim pendent una xerrada més àmplia amb la Margarita i altres exalumnes de l'època, per tal de completar aquest relat. Però si algú en té més dades i vol compartir-les, pot avançar-les aquí.

Les alumnes que aquell curs 1939-1940 van anar a escola al carrer Sant Felip Neri, i que es van reincorporar o incorporar de nou a la Mercè el curs següent (va haver un cert batibull d'edats entremesclades a causa de la guerra i les interferències que va causar en la vida escolar), van celebrar una trobada el 27 de novembre de 1990, per commemorar el cinquantè aniversari del retorn a l'escola. En aquest mateix bloc, podeu trobar el testimoni d'aquella trobada organitzada mig segle després del fet (podeu clicar aquí, aquí, aquí o aquí).

Entre les fotos que es van fer aquell dia, en destaquem una on apareix Teresa Marro. Les exalumnes van voler que aquella trobada fos un homenatge a la que havia estat la seva mestra en èpoques d'extraordinària dificultat. La Teresa Marro és la segona, començant per l'esquerra, de la fila del mig.