Bloc dels exalumnes del Col·legi de la Mercè de Tortosa i de tothom que sent com a pròpia aquesta escola emblemàtica, creada el 1848 i la pública més antiga de Catalunya. Internet 2.0 per compartir relació, idees i coneixement. A la xarxa des del 5 d'abril de 2008.
diumenge, 7 de novembre del 2010
La casa de transeünts necessita l'ajut de tots
La recent trobada de la generació de les caragoles, celebrada el passat 30 d'octubre, ens va permetre "descobrir" la tasca que es desenvolupa actualment a l'antic convent de la Puríssima. El servei de casa de transeünts era prestat a Tortosa per la comunitat de Sant Vicenç de Paül des de fa quinze anys (l'aniversari serà el 15 de desembre), al carrer de Sant Lluís, just darrera del convent. Però ara fa un any, quan les monges de la Puríssima es van traslladar a Saragossa i van cedir el convent al Bisbat, la casa de transeünts es va traslladar a l'edifici.
Allí, les monges paüles continuen atenent a diari totes aquelles persones que no tenen domicili i que es veuen abocades a rondar pel món. No cal dir que l'actual crisi econòmica ha incrementat la demanda del servei que presta la casa i que consisteix, bàsicament, a oferir un lloc on passar la nit, menjar calent, tenir cura de la higiene personal, aconseguir una mica de roba i, en general, sentir-se acollit mínimament. Com resa una petita inscripció que les monges tenen posada a l'entrada de la comunitat, "l'amor neix cada matí". Una frase molt apropiada per descriure la tasca que es desenvolupa a la casa de transeünts.
Ens n'hem volgut fer ressó perquè la tasca de les germanes paüles no és tan sols molt meritòria, sinò perquè necessita de la solidaritat de tots i de totes. No corren bons temps a la societat actual i les trinxeres de primera línia des les quals es lluita contra la desigualtat i la pobresa ho pateixen especialment. No és que tinguin més feina, que també, sinó que els donatius amb què aconsegueixen fer-ho funcionar tot també minven.
Per això, aprofitem aquesta entrada per traslladar-vos una crida a donar suport a aquesta tasca de les germanes paüles en la mesura de les vostres possibilitats. Hi ha moltes formes de col·laborar i no és qüestió d'aportar diners. Hi ha coses molt més necessàries, com menjar, roba o fins i tot llibres.
Posats en contacte amb la comunitat avui mateix, hem sabut que les necessitats més urgents són aconseguir pa (en necessiten 20 barres a la setmana) i en general aliments de tota mena, com per exemple llet i iogurts. N'hi ha una necessitat peremptòria, perquè ara no n'aconsegueixen recollir prou per a les necessitats.
A més, sempre fa falta roba, majoritàriament d'home, ja que els homes són els principals usuaris de la casa. En particular, necessiten texans, samarretes i jerseis, o roba d'esport o xandalls. És a dir, roba que tan serveixi per vestir-se o abrigar-se com per anar a treballar al camp.
Tot i que us pugui semblar que no es tracta d'una necessitat peremptòria, les monges paüles també reben de bon grat donacions de llibres. De fet, estan creant una petita biblioteca a la casa. Penseu que un llibre és una petita font de distracció per a les persones que hi passen. És més, la comunitat ven unes samarretes al preu de 5 euros, que serveixen per ajudar a finançar les seves activitats solidàries.
Les donacions poden fer-se individualment o també a través d'entitats, associacions, grups, col·lectius... En definitiva, recordeu que quan una paret es a punt de caure falten totes les mans possibles per fer força.
La comunitat de Sant Vicenç de Paül és formada actualment per quatre germanes: M. Teresa Andrés Gutiérrez, Mercedes Forgas Puigvert, Ramona Caellas Munné i Victoriana García Lomillos. El seu telèfon, on us atendran molt gentilment a qualsevol hora, és el 977 44 11 68. Si us ve de gust, visiteu-les. Us ensenyaran les dependències i veureu de primera mà la feina que desenvolupen. A més tindreu l'oportunitat de descobrir, si no el coneixeu, un fantàstic edifici situat al cor del nucli antic de Tortosa.
A continuació pengem algunes imatges de l'interior de la casa, així com del conjunt del convent.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)