dilluns, 28 d’abril del 2014

La generació de 1966, en una foto dels anys setanta



L'altre dia vam passar pel Mercat de Tortosa i vam saludar l'antiga alumna Esther Roca Carles, que hi regenta un bar molt conegut. L'Esther és la generació del 1966 i el sentiment de ser de la Mercè el porta a flor de pell. Per això no ens va sorprendre que ens ensenyés una fotografia escolar, que guarda a l'establiment i que estem segurs que deu mostrar sovint.

La foto és de la generació del 1966 i està feta al pati interior de l'edifici del carrer Montcada. Va ser un escenari habitual de les fotos de grup en aquells anys. El mestre que apareix a la imatge és Agustí Subirats (don Agustín, per als que anàvem a escola en aquella època). Això ens fa ballar una mica la datació de la foto: don Agustín era mestre de quart, i havia arribat a ser tutor d'un grup doble de tercer i quart, però de nois. Les classes mixtes van arribar quan els nascuts el 1966 vam fer cinquè. No ens quadra, no...

Va posar-se don Agustín a la foto per absència del mestre titular d'un curs posterior? Podria ser. Estaria bé que alguns dels molts "implicats" en la foto pogués aportar alguna informació més. El que sí sabem és que aquesta foto havia estat publicada fa molt al bloc, però la datació aportada llavors, el curs 1974-1975 ens sembla imprecisa. Més aviat hauria de ser el curs següent, el 1975-1976. O el posterior.

Del pati no es pot dir gran cosa, llevat de dir que és el pati de l'antic Seminari de Tortosa, després institut de batxillerat, amb la imatge que hi va donar Regiones Devastadas quan va rehabilitar l'edifici catorze anys després d'acabada la guerra civil. Mentrestant, va romandre tancat, a causa dels importants danys que va patir i l'institut funcionava a l'actual edifici dels jutjats.

Al fons, darrera dels que posen per la foto, les vidrieres del gimnàs, i cap a la dreta, el cobert des del qual s'accedia, a una banda, cap al patí exterior (creuant per una sala fosca, a la qual quedava alguna petita resta de la desapareguda església del Seminari), i a l'altra banda, al menjador.