dimecres, 2 de gener del 2013

Antic seminari, antic institut, antiga escola... (3)


Aquests passats mesos d'agost i de setembre de 2012 vam publicar una història sobre els antecedents de l'edifici del carrer Montcada de Tortosa, avui desaparegut, que va acollir l'escola de la Mercè durant una dotzena d'anys. Un edifici que prèviament havia estat institut d'ensenyament secundari (l'actual Bau n'és l'hereu) i també seminari de la diòcesi tortosina. Podeu trobar la història repartida en dues entrades, clicant aquí i aquí.

En aquelles entrades, ens centràvem en el què havia passat amb l'església de l'antic seminari, un edifici que va patir importants destrosses durant la guerra civil 1936-1939, tant a causa de la crema de temples dels primers dies de la guerra com sobretot per les bombes de l'aviació franquista. Els danys més importants van produir-se durant els grans bombardeigs de l'any 1938.

Mentre l'edifici escolar pròpiament dit va ser rehabilitat, tot i que passats catorze anys des del final de la guerra, l'església va quedar tan malmesa que se'n va retirar la runa, però mai s'hi va arribar a fer res més. De fet, a principis dels anys 60, les seves restes van ser enderrocades. Això va crear el pati exterior que els que vam ser alumnes de la Mercè en la seva època coneixíem perfectament.

El cas és que l'església del seminari era un temple magnífic, de grans dimensions, que presidia una zona del nucli antic de Tortosa, als peus del barri de Santa Clara. En la foto que encapçala aquesta entrada podeu veure la part superior de la façana i les dues torres bessones que la caracteritzaven. La imatge és d'una postal que va publicar-se entre 1910 i 1925 (no podem afinar més) i que ha estat recuperada pel tortosí Toni Puig. En desconeixem l'autor. A nosaltres ens ha arribat a través del grup de Facebook Baix Ebre i Montsià Antic, que administra l'antic alumne de la Mercè Joan Ramírez.

La foto està presa des d'algun terrat de carrer Gil de Frederich (conegut popularment com a carrer Ample) o del carrer del Vall. S'hi veu part del barri de Santa Clara, però l'element més visible de la imatge, fins i tot més que l'església de l'antic seminari, són les casernes de Sant Francesc. En aquest turó s'aixeca avui l'Hospital Verge de la Cinta.