Bloc dels exalumnes del Col·legi de la Mercè de Tortosa i de tothom que sent com a pròpia aquesta escola emblemàtica, creada el 1848 i la pública més antiga de Catalunya. Internet 2.0 per compartir relació, idees i coneixement. A la xarxa des del 5 d'abril de 2008.
diumenge, 7 de juny del 2015
En el 167è aniversari de la Mercè
Aquest 7 de juny de 2015, l'escola de la Mercè de Tortosa compleix 167 anys. És una dada que podria semblar anecdòtica, però no deixa de ser el que ens permet afirmar que som l'escola pública més antiga de Catalunya. La Mercè va néixer com una escola municipal, segurament molt diferent del que avui entenem com a escola pública, però complint aquest principi de titularitat pública (de l'Ajuntament de Tortosa d'aquella època, en aquest cas). I sobretot sent un projecte pensat per les persones i famílies amb menys recursos econòmics. Era l'escola dels pobres, sí, que en el llenguatge actual vindria a correspondre a allò que sembla tan tronat, però que hauria de ser tan vigent, de la igualtat d'oportunitats.
Perquè el 7 de juny? Simplement perquè aquest dia de 1848, l'Ajuntament de Tortosa va aprovar crear unes "escoles" a l'antic convent de la Mercè, que havia estat desamortitzat un temps enrera. L'Ajuntament s'havia quedat el gran edifici conventual i les edificacions annexes i hi donava usos molt diversos, fins i tot el de teatre.
La premsa del moment, en particular la publicació "El Dertosense", ho relatava amb gran precisió. L'Ajuntament va crear set "escoles", la qual cosa vol dir set aules. Devien ser aules molt concorregudes, ja que estem parlant de 800 alumnes. En el pla d'estudis impartien classes elementals de religió i moral, lectura i escriptura, principis d'aritmètica i elements de gramàtica castellana. En el que era una novetat d'una modernitat extraordinària, pensem que estem parlant de 1848, també hi havia escola nocturna de lectura, escriptura, aritmètica, geometria i dibuix linial. Una escola nocturna d'adults, perquè ens entenguem.
Aquests van ser els orígens d'una Mercè que va romandre a l'antic convent fins a l'any 1970. És el que recordem, o si més no intentem, cada 7 de juny. Una història absolutament fantàstica i que ens reconcilia amb la importància que té l'educació en un món com aquell, per no dir que en un món com el present. En properes entrades explicarem més coses...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Cabró, cabró i cabró.
Publica un comentari a l'entrada