Bloc dels exalumnes del Col·legi de la Mercè de Tortosa i de tothom que sent com a pròpia aquesta escola emblemàtica, creada el 1848 i la pública més antiga de Catalunya. Internet 2.0 per compartir relació, idees i coneixement. A la xarxa des del 5 d'abril de 2008.
dilluns, 17 de març del 2014
La Mercè, a la premsa nacional de fa mig segle (2)
Com us explicàvem en aquesta entrada anterior, a la dècada dels anys 60 del segle XX Tortosa organitzava un concurs estatal escolar de flors i plantes. Devia ser un gran esdeveniment social i ciutadà, si més no amb els paràmetres d'aquella època, perquè la premsa nacional se'n feia ressó. I en una mesura que, tot i modesta, ens indica que o a Tortosa no passaven gaires més coses, o és que el règim polític de l'època no estava per altres coses, que ja podria ser.
El 1964 anaven per la vuitena edició de tan singular concurs, i l'any següent, el 1965, va arribar la novena. Aquell 1965 al concurs es va imposar el col·legi de Sant Rafael de Tortosa, seguit de la nostra escola, mentre que la tercera posició va caure en un grup escolar de Benifaió, a València. Recordeu que era un concurs "nacional", en el qual participaven escoles de més d'una vintena de províncies... Com podeu llegir en aquesta pàgina de "La Vanguardia" (en aquella època "La Vanguardia Española") de l'1 de juliol del 1965, hi havien participat més de 100 escoles i es van repartir 35 premis.
Més enllà del record de l'escola de la Mercè, documents com aquest ens porten a una època no tan llunyana en què moltes coses es feien i es vivien de forma molt diferent. Les prioritats informatives, el llenguatge, els elogis a l'autoritat... no diuen gaire en pro del periodisme que s'hi conreava. Però en disculpa d'aquest ofici, no hem d'oblidar que allò era una dictadura que es mantenia dempeus gràcies a moltes ficcions. Entre elles, aquesta espècie de "felicitat" i pau social en la qual eren possibles activitats de flors i violes (mai més ben dit), que incloïen Jocs Florals en un país on es prohibien llengües i manifestacions culturals i existia la censura.
El relat de tot plegat és fals. O no, si ho considerem des del punt de vista que retrata com es veia ell mateix aquell règim. Per això la lectura pot ser tan útil.
Etiquetas:
1964,
alumnes,
antics alumnes,
carrer montcada,
escola,
exalumnes,
fotos,
fotos antigues,
fotos històriques,
història,
històries,
històries de l'escola,
la mercè,
la vanguardia,
mitjans de comunicació,
Tortosa
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada