dimarts, 7 de gener del 2014

Les estadístiques de les 500.000 visites al bloc (4)

La cosa s'ha estirat una mica, sí, ja que vam arribar a les 500.000 visites el passat mes de juliol. Mentrestant hi ha hagut altres històries per contar. Però toca anar-ho completant amb dues entrades més. No es tracta d'allargar-ho innecessàriament, sinó més aviat de no fer entrades gaire llargues i farragoses, que la temàtica ja té prou una derivada cap a la pesadesa de les xifres. En tot cas, també és l'ocasió d'explicar algunes coses generals d'Internet, que pensem que poden ser d'interès.

Qui navegador fan servir els visitants?

El servei d'estadístiques de Bloguer ens arriba a facilitar el navegador que usen els internautes que ens visiten. El navegador més utilitzat és el Firefox, amb un 49%. De fet, l'ús d'aquest navegador ha crescut un parell de punts des del darrer cop que vam analitzar les estadístiques del bloc. Alguns potser el coneixeu com a Mozilla. Però a cap usuari mínimament avesat a les xarxes no se li farà estrany: malgrat que el Firefox té una història llarguíssima, i de fet és un dels dinosaures d'Internet, té molta implantació gràcies a la seva solidesa: es penja molt poc i això és un valor afegit quan, per exemple, s'escriuen directament textos en els gestors de continguts. En les darreres versions ja no té aquesta característica tant com abans, però continua estan molt per sobre de la resta de navegadors...

Parlant d'artefactes digitals antediluvians, l'Internet Explorer, el que va ser el gran navegador clàssic de Microsoft, encara remou la cua. Conserva un 26% del total de visitants del bloc, però no para de caure i la corba de caiguda es va fent cada cop més pronunciada. Ha perdut sis punts des de la darrera vegada que en vam parlar, quan abans anava enrera només de punt en punt. No sé si el trobarem a faltar algun dia l'Explorer (no crec), però va ser una referència gairebé absoluta en els temps "fundacionals" d'Internet.

Va agafant embranzida, però sense arribar a soltar-se el pèl, el Chrome, el navegador de Google. Creix del 10% al 13%. No està mal, però la dada confirma que els innegables avantatges d'aquest navegador (sobretot la seva rapidesa i la netedat i claredat) no acaben de seduir els internautes. No massivament, en tot cas. Chrome, a més, és víctima d'un peix que es mossega la cua. Google no fa aplicacions per dispositius mòbils basades en aquest navegador perquè el nombre d'usuaris no és prou alt... I els usuaris no creixen perquè la vida digital cada dia és més mòbil...

El Safari, navegador de capçalera d'Apple, es manté estable en el 7%. És un bon navegador, ràpid i net, però està vinculat a equips encara minoritaris en el mercat. A més del fet que no pocs usuaris d'Apple fan servir també altres navegadors, malgrat que el Safari ve instal·lat de sèrie. 

Queden serrells solts, amb una incidència mínima: són navegadors com l'Opera, un producte sorgit de l'univers de telecomunicacions escandinau, senzill i ràpid i que es presenta com a alternatiu..., però sense esdevenir referència, malgrat els 350 milions d'usuaris que té arreu del món. Bona paradoxa! Al nostre bloc, els visitants que el fan servir no arriben ni a l'1%. Potser ho fa que som internautes de certa edat i tirem del material que ja ve instal·lat a l'ordinador, sense fer gaires provatures. Podria ser... També deixen la seva petja minúscula en les estadístiques altres navegadors encara més minoritaris, alguns dels quals hem d'investigar d'on surten, perquè, sincerament, no n'havíem sentit a parlar mai.


Entrades anteriors