dijous, 7 de juliol de 2011

Alumnes del curs 1940-1941

Durant els actes de commemoració del 163è aniversari de la Mercè, l'exalumna Margarita Montañés ens va fer a mans una col·lecció de fotos de la promoció de noies del curs 1940-1941. També ens va explicar moltes històries de la Mercè de la guerra i la postguerra, com la de la mestra Teresa Marro, que durant el període 1936-1939 s'emportava els alumnes a un camp de garrofers fora del nucli urbà per prevenir riscos durant els atacs aeris. També ens va relatar com el curs 1939-1940, acabada la guerra, les classes es van fer a un edifici del carrer Sant Felip Neri. I el curs 1940-1941, va tornar-se a obrir l'edifici del carrer de la Mercè.

Cinquanta anys després, les antigues alumnes es van voler reunir per celebrar-ho i van organitzar diferents actes, inclosa una visita a l'edifici original de l'escola, en aquella època en desús.

Margarita Montañés conserva les imatges d'aquella trobada. Però també una foto de grup de l'any 1940, que, per raons que desconeixem, es va fer a la portalada de l'actual Espai Sant Domènec, al conjunt renaixentista dels Reials Col·legis. També una altra, feta possiblement al pati de l'escola (no n'estem segurs) amb la presència del bisbe Manuel Moll i alguna persona que per la vestimenta (sobretot el detall de les ulleres fosques, molt característic) podria pertànyer a la jerarquia franquista local.

Aquí reproduim les imatges antigues. En una entrada posterior, publicarem les fotos de la trobada de 1990. I en una tercera, algunes fotos que les exalumnes es van fer el 2 de febrer de 2010, el dia que la Mercè va rebre la medalla d'or de Tortosa i que va ser motiu d'un nou retrobament d'aquesta promoció.