dimarts, 20 d’octubre del 2009

Revista L'Eixerit núm 56

Trastejant per l'ordinador he recuperat la darrera edició (núm 56) de la revista L'Eixerit, que edita la Mercè. Al mes de juny, per coses que ara no fan al cas, se'm va passar penjar aquí l'enllaç per poder veure la versió digital de la publicació. Esmeno l'omissió.

Cliqueu aquí.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola a todos en general. Y digo en general, porque mi comentario va destinado a todos y cada uno de los componentes de la Asociación de exalumnos de la Merce.

He mirado el enlace que el amigo Toni, ha puesto sobre la revista.
Y me he dado cuenta al mirarla que la mayoria de alumnos son de origen "extrangero", por llamarlo de alguna manera.

Me la sorprendido notablemente una cosa, y es la siguiente : que tanto como todos defendeis este colegio, ninguno o quizas solo alguno de vosotros, lleva a sus hijos a la "Merce".

Es sorprendente la paradoja, que lo ensalzais delante de la gente y sin encambio, NO LLEVAIS A VUESTROS HIJOS A DICHO COLEGIO.

Me gustaria poder entender, porque mucho hablar, pero no creeis que sea un buen colegio para vuestros hijos, ya que la majoria de ellos van a otros.

No sera porques el barrio es pobre y hay mucho inmigrante? o quizas porque se le denomina vulgarmente "barrio judeo o moro"?.

Me gustaria que alguien, si puede, me de alguna respuesta. Si no es posible o no se atreve, por algo sera.

carme g ha dit...

Hola, no sé qui ets, ni si tens fills. El que sí et puc dir és que moltes persones busquem la proximitat del domicili familiar a l'escola i la majoria de persones que avui estan vivint al barri no som les mateixes persones que vivíem abans al barri o voltants.
En el meu cas només em cal creuar el carrer i tinc la porta de l'escola. Penso que és fàcil d'entendre.
No penso que tingui res a veure que el defensem, amb portar els nostres fills allí.
Jo he anat a aquest col.legi i estic molt orgullosa de dir-ho i vaig tenir una molt bona formació.
Espero que els alumnes que actualment hi van, sàpiguen valorar el que nosaltres hem fet des de sempre.
També comentar que no sé si saps que Tortosa és districte únic en quant a poder escollir les escoles on vols dur els nens, independentment la zona on visquin de la població. Penso que això és l'administració que ha de començar a fer canvis en la distribució de l'alumnat perquè hi ha escoles que realment estan més que massificades i això no és bó per ningú.
Espero que la meva resposta et serveixi.

Toni Gallardo ha dit...

Seria molt fàcil despatxar la qüestió dient que no parlo amb anònims. I que menys els considero amics meus. En tot cas, abans d'entrar en matèria, sí que diré que "por algo será" que aquest comentari és anònim (i no és el primer cop que ens sentim aquesta mateixa música, sempre anònima).

No cal que ningú doni cap explicació d'on envia els seus fills. En el meu cas és molt senzill. Visc a Calafell, a 120 quilòmetres de Tortosa, i em resultaria poc pràctic, la veritat.

Tampoc és per justificar res, però tothom sap que la generació dels que ara tenim 40 i escaig anys ens vam independitzar majoritàriament anant a viure fora del nucli antic. No sempre per gust, sinó per mera falta d'habitatge. Arribats a aquest punt, és normal que tothom porti els fills a l'escola més propera a casa seva. Ja no per zonificacions, sinó per lògica elemental, fins i tot per lògica logística.

Que els alumnes actuals de la Mercè són majoritàriament nascuts fora del país? Doncs és un pur reflex de la realitat del barri, que és com és per raons que no cal explicar.

Més enllà que els comentaris pseudoracistes estiguin fora de lloc, si l'anònim s'identifiqués el convidaria a venir a Calafell i a veure l'institut i el col·legi on van les meves filles. Una autèntica assemblea de les Nacions Unides i amb bastants menys escarafalls i prejudicis i més convivència de la que de vegades es troba a faltar a Tortosa.

Deixa'm afegir que tinc la sospita que el problema, sí és que ho és, és un problema dels pares i no dels nostres fills, que si no ho tenen més clar, si més no ho porten bastant millor.

Tot això no treu que els exalumnes no estiguem orgullosíssims de la nostra escola. Jo, en particular, ho estic molt i em sembla que se'm nota des de quilòmetres de distància. No és ja que prediqui la meva pertinença a la Mercè per tot arreu on vaig. És que per aquí m'he arribat a barallar amb alguna persona que li disminuïa la importància al tema.

I escolta, anònim, no és menys normal que col·laborem amb la Mercè en la mesura de les nostres possibilitats, visquem a Ferreries, a Roquetes, a Tarragona o a Calafell, i en conseqüència portem els fills a escoles d'aquests indrets. Què hi té a veure la velocitat amb la cansalda?

José Manuel ha dit...

Jo és que alucino. S'envia un anònim i es té el rostro de titllar d'amic algú a qui segur que no es coneix i implícitament critica juntament amb atres. A vere: com han dit Carme o Toni, per desgràcia casi ningú dels que vam anar a La Mercé hem pogut seguir vivint als nostres barris d'origen. ¿Coneixes la problemàtica del barri antic de Tortosa o és que ets de la noblesa i vius en una urna? Qué més hagués volgut jo que tindre l'opció de seguir vivint (cosa que interiorment encara desitjo) al barri antic de Tortosa, però com tants, vaig haver de sortir d'allí i em pena vere com s'ha degradat la part més bonica de la meua ciutat. Visc exactament a l'atra punta de Tortosa, i mas filles van al col.legi públic més proper a casa, i ja està. Totes les realitats són com són, i els pares a vegades som pitjors que els xiquets en lo tema de la immigració; suposo que per a ells és una cosa molt normal; en canvi, per a natros l'únic i arxiconegut personatge d'atra raça eren o el rei Baltasar o el xinet del Domund; per tant, ens ha sobtat més lo canvi ètnic a la nostra societat. I callo, que no dec explicacions a ningú, com diuen los de Barricada, en castellà "castizo" com tu envies los teus anònims "yo no debo nada a nadie y eso lo sabeis muy bien, nadie tuvo ningún detalle cuando lo necesité"

Leo ha dit...

A mi tampoco me gusta dirigirme a nadie que no da la cara,pero como SI es posible y SI me atrevo pues ahì va... ¨ANONIMO¨.
En mi caso es una cuestion de distancia ya que vivo en Roquetes,pero si viviera en el Rastre o cerca del cole de ¨La Mercé,ten por seguro que mis hijos hirian a este cole...te queda claro ANONIMO.
Ademàs no se ni para que te contestamos,, a lo mejor se debe a la buena educaciòn que nos dieron nuestros padres y los profesores del cole jajajajaja.....

Pilar ha dit...

Yo no puedo opinar en esto, ya que no tengo hijos, pero en el supuesto que los tuviera, creo que no los llevaría allí por varias razones. Una, es que vivo justo en la otra punta, y la otra más obvia, es que trabajo en un colegio qeu no es el de la mercè. Así que, creo que no tengo más que decir. También decir qeu esto de anónimo, a mi no me ha pasado nunca, pero hay veces que no sé por qué razón hay personas que al publicar una entrada les sale esto sin querer. En fin.

Toni Gallardo ha dit...

Pilar, només un matís sobre el tema de l'anonimat. Em sembla que tens la suficient experiència digital per saber que hi ha comentaris anònims accidentalment i comentaris que no són anònims per casualitat. Sovint n'hi ha prou amb veure el contingut per descobrir quin és el cas.

Juan Antonio ha dit...

Hola de nuevo a todos/as.

Creo, por las respuestas enviadas a mi post, que os sentis "ofendidos" a la simple aclaracion que pedia.

Ho desee en ningun momento ni molestar ni juzgar a nadie, mas parece ser que alguno si que les hizo un poco de "eco" mis preguntas.

Toni, a lo de anonimo, no fue con mala intención, ya que para que lo comprueves hoy te dare mi nombre, espero con ello satisfacer tu curiosidad y la del resto.

No os conozco a ninguno de vosostros, ya que yo llegue a Tortosa hace un tiempo por motivos de trabajo y aqui me quede y funde mi hogar y familia.

Pero el "revuelo" que genero hace un año el evento del 160 aniversario, me llego a traves de amigos comunes y por ello lo he ido siguiendo en cuanto me es posible.

De ahi mis preguntas, no quise ofender a nadie y si alguno se dio por aludido, no era lo que pretendia.

Sin mas y agradeciendo vuestras respuestas un coedial saludo deuno que aunque no haber nacido en Tortosa, se siente uno mas de ellos.

Juan Antonio M. G

carme g ha dit...

Mira, Juan Antonio, no fas preguntes. Dius coses de les quals no en tens ni idea. Jo particularment, no m'he sentit ofesa. Penso que la resta de companys tampoc, però no puc parlar per boca dels altres.
De totes maneres sàpigues que t'equivoques dient que " no crees que sea un buen colegio ....", estàs afirmant una cosa bastant greu. Tú qué saps el que jo penso i el que jo he viscut? Tampoc t'ho explicaré.
I una altra imagina't que realment és perque la resposta a les dos úniques preguntes que fas és sí. Qué passa? No hi ha llibertat de pensament?
Com diu Toni la realitat és la que és. T'agrade o no.
I faltaria que no pugués decidir a quina escola vull portar als meus fills.

Toni Gallardo ha dit...

"Juan Antonio",

Pel que fa al tema de l'anonimat, només et diré que fa prou temps que corro per Internet (a banda que fa molts anys que m'afaito), per saber de què va tot plegat.

I d'altra banda, ja que ens expliques la teva biografia resumida, permete'm un petit comentari que em sembla significatiu. Com és que no t'has instal·lat, has trobat feina i format família al teu poble d'origen? Oi és que és absurd que t'ho preguntem? Oi que seria una rucada que et consideréssim "traïdor" als teus orígens?