divendres, 27 de juny del 2008

Fotos enviades per Joan Otero

Joan Otero Roselló és un antic alumne del col·legi de Sant Lluís que, segons ens diu, ha seguit l'aventura dels exalumnes de la Mercè. També ens recorda que coneix a moltes de les persones que han col·laborat aquí al bloc.

Per tot plegat, ens ha volgut enviar unes fotografies que tenia a través de la seva sogra, que sí que havia estat alumna de la Mercè als anys 40. Els documents gràfics que aquí publiquem són excepcionals, en la línia de molts altres que han vist la llum en aquest racó d'Internet.

El Joan ens vol felicitar a tots plegats per la tasca que estem fent. No obstant, crec que som nosaltres que l'hem de felicitar a ell per la feina que ha fet recuperant aquest material, amb el mèrit afegit d'haver-se sumat a aquest projecte tot i no haver estat alumne de la Mercè.



Aquesta foto correspon a una classe de Pepita Sol entre els anys 1940 i 1945. La sogra del Joan ha identificat algunes de les noies que apareixen a la imatge. Dalt de tot a l'esquerra, la vídua de Colomé (Bar Sport). A la fila del mig, la sisena per l'esquerra és Carme Altadill. Baix de tot, la segona per l'esquerra es diu Vilàs de cognom. I també baix de tot, la cinquena per l'esquerra, Lolita (?) Montañés.

Personalment, voldria afegir que al veure aquesta foto per primer cop, m'ha semblat, a cop calent, que hi veia noies de la meva època, d'un any o dos menys que jo (que sóc del 66). Suposo que alguna deuria sortir clavada a sa mare.




Aquestes dues imatges sónd'una visita que els alumnes de l'escola haurien fet cap a l'any 1942 a l'estadi municipal de Tortosa. No sabem si van anar junts (en tot cas no revolts), però certament es van fer fotos separades. El Joan ens apunta que es van fer el mateix dia. Com es veu, s'hi estaven fent obres. Sembla que siguin d'un edifici d'habitatges. Algú que pogués tenir més informació sobre aquest tema, podria completar aquesta història?

5 comentaris:

Gustau Moreno ha dit...

L'edifici que es veu darrera de la fotografia del velòdrom és el primer grup de les Cases Barates de Ferreries. La construcció s'havia fet durant els primers anys 40, i el 10 de setembre del 1943 el director general de Regiones Devastadas, José Moreno Torres, va inaugurar el primer bloc. El projecte del nou barri que es volia fer a Ferreries, per unir els antics ravals de la Creu i de Sant Llàtzer, tenia una superfície de 33,15 hectàrees i s'ordenava al llarg d'un carrer principal de 18 metres d'ample, l'actual avinguda Colom, i preveia cinc bloc d'habitatges, amb reserva per a un sisè, escoles primàries, l'edifici de l'escola del treball (actual IES de l'Ebre) i un mercat de barri (el Mercadillo). El segon grup de Cases Barates va acabar-se a l'agost del 1944. El 30 de novembre de 1950 s'acabaven les obres del darrer bloc de Cases Barates al barri tortosí de Ferreries, al carrer Marquès de Comillas.

Gustau Moreno ha dit...

D'altra banda, és molt possible que les fotografies siguen, efectivament, de l'any 1942. L'estadi municipal s'havia inaugurat el 15 d'agost, i el velòdrom no s'inauguraria fins el 2 de maig del 1943. La fotografia està feta aprofitant la inclinació de la pista i la graderia. És molt possible que fos una excursió a l'estadi, com les moltes que al llarg dels anys hem fet els alumnes dels diferents col·legis de Tortosa.
http://lamarfanta.blogspot.com/search?q=Cases+Barates

Toni Gallardo ha dit...

Gràcies, Gustau, això és rapidesa i eficàcia.

Montse Redó ha dit...

Aquesta mateixa foto,la de les noies,la vaig publicar jo mateixa el dia 16 de juny,juntament amb una altra de ben antiga.
Com ja deia allí una de les moltes noies que hi surt és Carme Panisello,ex-alumna de la Mercé,i mare d'ex-alumnes de la Mercé.Ramon i Jordi Pitart.
uxgffc

galàxia - imma monserrat ha dit...

Primer que res gràcies a Joan Otero.
Ma mare està amb el grup de la classe de Doña Pepita Sol.
És, Lourdes Cabanes, la primera a l'esquerra de la fila de baix. Ella també va venir a la trobada del dia 7 (la podeu veure a la foto de les xiques del 30 i més... amb les seves amigues)
Nosaltres no teniem aquesta foto de grup, estic segura que a ma mare també li agradarà molt veurela i reconeixer a les seves companyes de classe.