dissabte, 24 de maig del 2008

Les estadístiques més curioses del bloc

El seguiment estadístic del bloc aporta dades molt curioses. El mínim que se'n pot dir és que no estan mancades d'interès, si es tenen uns minuts i una mica de paciència. Intentaré no cansar ningú amb un excés de números, però sí comentar algunes característiques il·lustratives.

Per començar, com us podeu imaginar, el màxim nombre de visites es produeixen entre les 8 del vespre i la mitjanit, quan la gent ja ha plegat de treballar i s'està a casa. I es constata que una gran majoria s'enganxa al bloc així que arriba, fa una pausa per sopar al voltant de les 9 i, a continuació, torna altre cop a connectar-se. Es percep, a més, amb molta claredat que molts visitants s'hi poden posar quan han acabat feines domèstiques, posat els fills a dormir... La franja que va de les 11 de la nit a la 1 de la matinada registra un sumplement d'activitat que així ho fa pensar.

No és que tot això sigui una seqüència de temps inhabitual, però destaca bastant l'embranzida que agafa el comptador de visites així que la gent arriba a casa. Sembla que no us podeu esperar. Per aquí s'ha comentat que el bloc és addictiu. Estem en condicions de confirmar que, estadísticament, és així. I si voleu una dada complementària sobre l'addició al bloc: desprès de les hores centrals de la nit, quan la cosa cau lògicament a pràcticament zero, cap a les 6 el cotarro es torna a animar i té moments de gran alegria entre les 7 i les 9. Deuen ser persones que hi fan un cop d'ull abans de sortir de casa.

L'audiència del bloc gaudeix de molt bona salut també al llarg del dia. No tant com quan la gent està a casa, evidentment, però amb unes xifres molt respectables. Alguns us connecteu des de la feina i, en particular, deveu treballar a empreses de certa dimensió. Es nota per la tipologia de l'ADSL usada per a la connexió, que durant el dia acostuma a ser d'un ample de banda de gamma alta. Als vespres i els caps de setmana, el perfil de l'ADSL amb què connecteu és de tipus domèstic, com és normal esperar.

Una dada curiosa: alguns de vosaltres viviu en petits pobles o nuclis, masies o cases de camp. Es veu per l'ús de serveis d'Internet basats en l'anomenada telefonia rural. Parlo, per exemple, del servei d'Iberbanda.

La procedència geogràfica de les connexions és una mica florida, però aquest fet no significa que els visitants del bloc estiguin molt escampats pel món. En molts casos, vol dir que el vostre proveïdor d'Internet té el domicili a Madrid i a l'estadística acaba sortint com si la visita que feu provingués d'allí. Com que la major part de vosaltres useu serveis d'internet de Telefónica de España, que passi això és normal. Però val la pena destacar que una proporció significativa de visitants és client d'Orange. El tercer gruix d'usuaris és client de Ya.com. La resta pràcticament no té entitat, però tot plegat es reparteix, si fa o no fa, en les mateixes proporcions del mercat espanyol de serveis d'internet.

Hem tingut visites certament curioses. Fins i tot, des de Suècia. Desconec si algun exalumne para per allà, però considerant l'horari de matinada en què aquests peculiars visites es produeixen, tendeixo a pensar que es tracta de visites de motors de recerca automàtics. En l'argot d'internet, en diuen robots o robots de recerca i es dediquen a anar repassant la xarxa de dalt a baix buscant tota mena d'informació. No obstant, si tenim un visitant des de Suècia, no estaria malament que donés senyals de vida i digués alguna cosa.

Des de quina mena d'ordinador us connecteu i quin navegador feu servir? L'estadística també ens contesta aquesta pregunta. La gran majoria useu PC, però com a "maquero" de tota la vida comprovo amb alegria que hi ha un percentatge molt elevat de visitants que es connecten des d'ordinadors Apple. Aviam, aquest percentatge és molt inferior a la quota de mercat d'Apple, però té el seu què.

Pel que fa als sistemes operatius no hi ha color. El 81% feu servir el Windows XP. La resta es reparteix entre altres versions de Windows i el sistema MacOs, propi dels Apple.

Tampoc hi ha color pel que fa als navegadors. Guanya per golejada espectacular l'Explorer, amb el qual s'han fet unes 22.000 visites de les 33.000 que fins ara ha rebut el bloc. Un motiu d'alegria afegit per als que ens agrada usar productes diferents (pel que ens aporten, és clar) és que el segon lloc d'aquest rànquing correspon al Firefox, amb més de 4.000 visites.

Perquè veieu fins on arriben les possibilitats d'aquestes estadístiques, podem dir que en general els vostres ordinadors no tenen pantalles excessivament grans o que, si més no, no useu les màximes resolucions de pantalla. Però en canvi, treballeu majoritàriament amb la màxima qualitat de color.

I per acabar, com entreu a aquest bloc? La gran majoria ho fa directament, i en particular perquè ja té incorporada l'adreça el bloc als favorits del seu navegador. A certa distància, hi ha els que hi entren des de la web de l'escola, on el director va penjar un enllaç. I en tercer lloc, hi ha els que accedeixen mitjançant google. La quarta via d'accès, mal m'està el dir-ho, és el meu bloc personal, on tinc penjat un enllaç cap aquí. El meu comptador de visites us agraeix la confiança, però vaja, tampoc cal.

Ja acabo i demano disculpes si aquests comentaris han resultat massa llargs. Si més no, he intentat que no fossin feixucs. Tinc un defecte imperdonable en aquestes qüestions: per motius de feina, estic massa acostumat a usar estadístiques i enquestes, però sobretot he aprés a llegir-les per saber el que signifiquen i volen dir realment. Per això, potser tendeixo a embolicar-me una mica. Espero que em sabreu disculpar, si és el cas.

3 comentaris:

galàxia - imma monserrat ha dit...

A mi m'agradat molt el teus comentaris, és tot un estudi antropològic de la generació dels 60 als 70, que sóm els que rondem per aquí, la majoria dones, no?
I els altres, o són? els més grans es pot entendre ja que possiblement no estan informatitzats, però, i els més joves? És que encara no els ica el cuquet de la nostàlgia?

neus ha dit...

molt interessant aquesta publicació sobre l'estadística del bloc

neus ha dit...

molt interessant aquesta publicació sobre l'estadística del bloc