dijous, 30 de gener del 2014

L'espai de l'actual escola de la Mercè, en una imatge de la meitat del segle XX


Gràcies als bons oficis (de recerca i documentació) del matrimoni d'antics alumnes format per Joan Ramírez Montserrat i Maria Isabel Sabaté Gisbert, podem publicar aquestes imatges de l'espai del barri del Rastre de Tortosa on molts anys després es construiria l'actual edifici de l'escola de la Mercè. Els terrenys de l'antiga fàbrica de gas van ser cedits per l'Ajuntament de Tortosa a la Generalitat l'any 1985 (cliqueu aquí) per tal de bastir un nou col·legi que substituís el casalici del carrer Montcada (antic seminari i antic institut) que havia estat desallotjat a correcuita el 1982. L'operació va ser possible perquè la fàbrica, que produïa gas ciutat i havia significat un dels grans avenços de la Tortosa del segle XIX, havia quedat en desús, per la seva manca de rendibilitat econòmica i la seva obsolescència tecnològica (vam explicar-ho aquí).

Els testimonis gràfics d'aquell entorn ja desaparegut en bona part són escassos, perquè, com hem explicat en moltes altres ocasions, la fotografia, abans, no era com ara. És a dir, accessible per tothom tant econòmicament com tècnicament. Sí que hi havia, però, alguns fotògrafs professionals i aficionats que retrataven la ciutat, fins i tot de forma periòdica i regular, i documentaven la vida quotidiana. Un d'ells era Josep Daufí, que va ser molts i molts anys titular d'una botiga de fotografia, ja desapareguda, a la plaça d'Agustí Querol.

La imatge en blanc i negre que encapçala aquesta entrada no té autor identificat, però segons ens indica Joan Ramírez, prové molt possiblement de l'arxiu Daufí. La segona perla és una versió acolorida de la mateixa foto, trobada regirant per Internet. Això d'acolorir les fotos va ser una tècnica molt usada en èpoques passades, quan  la fotografia en color encara no s'havia inventat (o més ben dit, quan encara no s'havien aconseguit resultats mínimament presentables, que va continuar, per raons econòmiques, quan l'opció en color ja estava disponible.

La imatge està presa des de les Avançades de Sant Joan, i creiem que ha de ser en algun moment entre els anys 40 i 60. Cal tenir en compte que el convent de Sant Jordi i Sant Domènec (aquí una breu història), actual seu de l'Escola Oficial d'Idiomes, hi apareix en ruïnes. Aquest greu deteriorament va produir-se durant els anys de la guerra civil (1936-1939). La fàbrica de gas encara funcionava i, a més, al Castell de la Suda no havia començat (va ser als anys 70) la construcció del Parador de Turisme. L'observació d'altres edificacions visibles a la foto, desaparegudes o transformades, podria donar alguna pista per acotar-ne la data. A nosaltres no ens sorprendria que la imatge estigués presa durant la dècada dels 40, cap al final, però de moment no tenim més elements de criteri i estem investigant-ho.