dissabte, 13 de setembre del 2014

El record de la Mercè del curs 1939-1940, el primer després de la Guerra Civil



Recentment, us explicàvem (cliqueu aquí) l'ensorrament de la casa que va acollir la Mercè durant el curs 1939-1940, mentre l'edifici de l'escola era reparat dels estralls que havia patit durant la Guerra Civil. Hi ha pocs testimonis gràfics d'aquell curs. Pocs en general, tant perquè el pas de la Mercè per la casa ara ensorrada va ser molt efímer, però sobretot perquè les penúries de la postguerra no permetien gaires luxes. Com la fotografia, que a diferència d'ara, era cara.

Però això no vol dir que no es fessin algunes fotos, ni que no s'hagin conservat. És el cas de la imatge que encapçala aquesta entrada, que ens arriba gràcies a la infatigable recerca de l'exalumne Joan Ramírez Montserrat. En primer terme hi apareix l'alumna Teresa Subirats. S'hi veu alguna cara més, que no tenim identificada.

L'edifici del carrer Sant Felip Neri, potser per miracle, va sobreviure intacte a la guerra. El curs 1939-1940 va ser un any de batibull d'edats entremesclades, perquè la guerra havia desorganitzat tant la vida escolar com la vida de les famílies: hi havia infants que no van començar l'escola a l'edat reglamentària, altres que van deixar d'anar-hi durant un curs o dos i que es van reincorporar més grans del compte...


Curiosament, o potser no, aquella situació, dura i anòmala, va crear uns vincles molt especials entre els alumnes que van patir tals circumstàncies. Especialment, entre les noies, que l'any 1990 van voler commemorar el 50è aniversari del retorn a l'escola i van aprofitar per retre un homenatge a la mestra Teresa Marro. Amb més de 80 anys la més jove, conserven el contacte i l'amistat i gràcies a elles s'han pogut documentar i escriure uns quants capítols de la història de la nostra escola.