dimecres, 15 de gener del 2014

Les estadístiques de les 500.000 visites al bloc (i 5)

I amb aquesta cinquena entrada, concloem la sèrie sobre les estadístiques de les 500.000 visites al bloc. Analitzarem des d'on es connecten els visitants, tant pel que fa a l'origen geogràfic com al dispositiu que usen per fer-ho.

Des d'on es connecten els visitants

Un 85% es connecten des de l'Estat espanyol. La immensa majoria, com és fàcil imaginar ateses les característiques de la nostra comunitat. Però, i l'altre 15%? Doncs curiosament arriben des d'altres països, el més important dels quals és Estats Units, seguit per França, Alemanya, Rússia i Alemanya. Amb una quota més residual hi ha els Països Baixos, el Regne Unit, Suïssa, Canadà i Xina.

Com hem explicat en altres ocasions, cal tenir en compte que alguns operadors que ofereixen connexió a Internet tenen la matriu a altres països i el "senyal" que deixen a les estadístiques és la del lloc on tenen la seu, no des d'on s'ha fet realment la connexió. Però una lectura més profunda de les dades ens apunta un parell de noves pistes:

–una, és que hi ha motors de recerca que, de forma automàtica, rastregen la xarxa buscant paraules clau o moviment en general. No estem parlant de cap mena d'espionatge, no ens espantem. És simplement que hi ha operadors que monitoritzen la xarxa per detectar llocs que els cridin l'atenció o els puguin interessar.

–dues, tenim un determinat percentatge, no superior en cap cas al 5%, de visitants que arriben al nostre bloc de rebot. Per exemple, són persones que posen "Tortosa" a un cercador i en el llistat de resultats els apareix el bloc. O algú que busca blocs educatius de forma genèrica i també ens hi troba. És molt accidental, sí, però deixa la seva petja, més notable del que podria semblar.

Amb quin dispositiu?

Des de l'ordinador? Des del mòbil? Des d'una tablet? El 90% és de dispositius de sobretaula. És a dir, des de l'ordinador fixe. I el 10% restant, des de dispositius mòbils. En això no hi ha canvis des del darrer cop que vam parlar d'estadístiques. Hem de reconèixer que el bloc no és el format més còmode per un telèfon mòbil. Però la realitat és que la major part de membres d'aquesta comunitat tenim implicat un factor d'edat. Encara som dels que preferim llegir sobre paper els textos de certa longitud. I en el pitjor dels casos, en la pantalla "gran" de l'ordinador.

Així les coses, el principal dispositiu mòbil des del qual es connecten els visitants del bloc és l'Iphone (el 5% de les visites), seguit dels smartphones equipats amb el sistema Android (el 2%). Des de la tauleta Ipad es produeixen l'1% de les visites. I la resta, fins al 10%, se'l reparteixen, amb quotes sempre inferiors a l'1%, les Blackberry, els Nokia i altres.





Les estadistíques de les 500.000 visites al bloc (4)