divendres, 2 de gener del 2015

La fàbrica del gas de Tortosa, cap al 1950


L'actual escola de la Mercè, al carrer Providència de Tortosa, va edificar-se en el solar del que havia estat la fàbrica del gas durant un segle i escaig. En aquesta entrada de març de 2013, vam explicar la història d'aquesta instal·lació industrial, que a la Tortosa de 1867 va ser acollida com un signe de progrés i amb grans expectatives de futur.

En l'època d'aquesta foto, datada cap al 1950, la tecnologia del gas ciutat encara era part important del consum energètic domèstic i urbà. Però el seu declinar va arribar amb la introducció del gas butà i sobretot del gas natural, combustibles més barats de produir i amb un poder calorífic molt superior.

El 1962, l'Ajuntament de Tortosa ja es va fer càrrec de l'empresa explotadora perquè, malgrat que encara rendible, s'havia quedat antiquada i no podia afrontar inversions de modernització. El 1975, la fàbrica ja no era rendible i la sentència de mort va ser l'arribada del gas natural a Tortosa, a principis de la dècada de 1980. El recinte va quedar en desús durant uns pocs anys i, finalment, el 1985 l'Ajuntament va cedir el terreny a la Generalitat per tal que hi contruís la nova escola de la Mercè (vegeu més informació clicant aquí). De l'antiga fàbrica se'n va conservar una petita part, com a record d'aquest passat industrial. Pot veure's vora el Portal de la Bassa.

El valor de la foto rau sobretot en el fet que ens permet comprovar que la configuració general del recinte no ha canviat tant i tant, malgrat que les edificacions de l'interior del recinte han desaparegut. Però l'elevació del terreny, cap a una mena de plaça que avui forma part del pati de l'escola resulta ben visible. També hi veiem, en primer terme, el mur perimetral i la rampa que puja cap al pati, encara existents.

La foto és del fotògraf tortosí Josep Daufí Monfort i ens arriba a través de l'antic alumne Joan Ramírez Montserrat, a qui Daufí li va cedir part del seu gran fons gràfic.