dijous, 8 de gener del 2015

Les germanes Berenguer Terol, el curs 1948-1949


Trastejant per internet hem trobat una foto d'aquelles que ens feien a l'escola fins a unes poques dècades. És el típic posat amb una escenografia que variava segons els anys i segons el fotògraf que tocava aquell any (hi havia empreses especialitzades en aquest gènere) i la tramoia que portava i el que podia aprofitar del que hi havia a l'escola. Per això, durant diverses dècades a aquestes imatges van aparèixer-hi les guardioles del Domund que encara es conserven a la Mercè: els famosos negrets o xinets, amb la variant d'un indi americà que semblava més sortit d'una pel·lícula que d'una oenagé.

Aquesta foto, en concret, és d'un dels anys que les imatges no eren individuals, sinó de germans, si es donava el cas. Són les germanes Pilar i Remedios Berenguer Terol, fotografiades el curs 1948-1949. A elles els va tocar un dels negrets del Domund (va haver-hi al menys dos modesl) i un decorat molt vegetal.

Però anys a venir, quan les germanes ja eren grans, el vincle amb la Mercè es va fer més profund. Pilar Berenger es va casar amb Mariano Lalana Asín, un mestre aragonés que va arribar a Tortosa el 1961 per treballar al col·legi de la Mercè. Va estar-hi vuit cursos, fins que va anar al col·legi de Sant Josep, on va exercir, fins que es va jubilar, durant 30 anys. La parella va donar lloc a una nissaga d'alumnes molt coneguts a la Mercè: els germans i germanes Lalana Berenguer, que són de les generacions dels 60 i dels 70.