dimecres, 20 d’agost del 2014

El "Guernica" del carrer Montcada


Hem trobat a internet aquesta imatge (cliqueu aquí per veure el lloc). Diguem-ho directament: és un dels emblemes de la Mercè del carrer Montcada. La nostra escola només va ser a l'antic seminari i antic institut de Tortosa durant una dotzena d'anys (1970-1982). Va deixar arrel, com és normal, entre els alumnes d'aquella època. Lògicament, els que van anar a l'edifici original del carrer de la Mercè no el senten tan propi. Segurament tampoc els que ja van anar a l'escola actual, al Rastre. Queda inscrustat pel mig un grup de promocions que van conèixer el casalici del carrer Montcada, però també els anys de l'exili, batejats amb gran encert pels seus protagonistes com la generació de les caragoles.

No volem insistir gaire en temes coneguts i que ja hem comentat en moltes ocasions. Simplement posem en situació aquesta foto, que mostra la rèplica del "Guernica" de Picasso, que van pintar l'any 1982 els alumnes de la generació del 1968 i que tots ells (i molta més gent) té en un pedestal. Va ser una referència del carrer Montcada durant anys, fins i tot durant els 20 anys que van passar entre l'abandonament de l'edifici i el seu enderroc definitiu. Cada cop més deterioritat, això sí, com pot veure's a la foto, fins que va anar a terra junt amb aquella porció de la història de la nostra escola.

És curiós com el "Guernica" és el record de la Mercè més arrelat entre molts antics alumnes, de generacions molt diverses, i fins i tot un record per a molts tortosins, especialment els nascuts o residents al nucli antic. Un gest tan senzill..., ja veieu.

La connexió emocional és molt alta perquè entre els autors de la pintura n'hi ha que ja no hi són entre nosaltres. És més, el "Guernica" es va pintar pocs mesos abans de l'abandonament urgent de l'edifici: com si fos un mal presagi... I de fet, s'ha arribat a l'extrem de conservar el motllo de paper amb el qual es va fer el dibuix de base al mur exterior de l'escola. El guardava l'antic alumne Rafael Pedret. Concretament, era a casa de la seva àvia. No s'haguessin guardat coses així si tals coses no s'haguessin estimat i haguessin significat quelcom molt important.

Aquí trobareu una altra entrada, de l'exalumne Ildefonso García, que parla de la seva vivència personal en relació al "Guernica" i sobretot sobre la seva desaparició.