diumenge, 24 d’octubre del 2010

Un interessant document escolar



El Joan Ramírez ens ha fet arribar un interessant document escolar. Un resguard de l'expedició del Certificat d'Estudis Primaris, emés l'any 1962. El volant és de la dona del Joan, la Isabel Sabaté. És bastant curiós que un document oficial estigui escrit a mà, però també ens hem de posar en situació: per molt que les màquines d'escriure fes molt que estaven inventades, en la pràctica fins no fa tants anys hi ha hagut documents oficials escrits a mà. Pot sobtar en l'era dels ordinadors, però encara hi ha algun ajuntament que conserva el tradicional llibre d'actes, en el qual aquestes es consignen a mà.

És impossible no comentar el segell estampat al document. A banda l'escut franquista, l'expressió "Grupo escolar de niñas" no pot ser més explicativa de l'època. Les classes mixtes eren per aquests paratges una pura entel·lèquia.

Una curiositat afegida d'aquest document és que podem descobrir que l'any 1962 "doña" Josefina Climent era la directora de la Mercè, amb caràcter interí.

Volem agrair al Joan Ramírez i a la Isabel Sabaté les moltes aportacions que estan fent a la recuperació de la memòria escolar de la Mercè. Molt sovint de la mà d'un altre gran col·laborador nostre, el Joan Otero Roselló. Volem significar, a més, que el Joan i la Isabel no s'han limitat a recuperar imatges diverses, sinó que han pagat de la seva butxaca la reproducció d'una de les fotos que s'han incorporat a l'exposició "La Mercè. Una història en imatges". Aquí queda dit i reconegut.