dijous, 24 de maig del 2012

Quan l'escola va convertir-se en caserna de policia



La seu original de l'escola, al carrer de la Mercè, va ser abandonada a correcuita el desembre de 1970. L'excusa eren problemes de conservació que feien perillós continuar-hi l'activitat docent. Diem excusa a consciència, perquè, com tothom recordarà, l'edifici va ser habilitat poc després com a caserna de policia. O sigui que tan malament no devia estar.

El 4 de novembre del 1972, la nova caserna de la llavors anomenada "Policía Armada" era inaugurada amb tota la pompa a l'ús i amb la presència de la plana major del franquisme local i provincial, com ens conta la crònica que, l'endemà, publicava el diari "La Vanguardia". L'autor de la crònica era el periodista tortosí Josep Bayerri Raga, que va ser corresponsal del diari barceloní durant una colla d'anys.

La informació ens recordava que el destacament de policia s'ubicava a "las antiguas escuelas de la Merced, en la calle de dicho nombre, cuyas instalaciones han sido adecuadamente acondicionadas". En definitiva, el que dèiem: que si bé l'edifici va necessitar alguna obra d'adaptació, l'"evacuació" d'un temps abans va ser bastant un pretext per fer lloc.

Com també és conegut, la Mercè va traslladar-se al carrer Montcada, a un gran casalici on havia estat instal·lat fins no feia gaire l'Institut de Batxillerat "Joaquín Bau". L'Institut, creat el 1928, havia estrenat el seu edifici a Ferreries, on encara hi és. De vegades, costa no creure que tot plegat no va ser una espècie de canvi de cromos, aprofitant certes avinenteses.

Per cert, com també és conegut, la nova seu de la Mercè també va ser abandonada amb presses, dotze anys després d'instal·lar-s'hi, arran de la immninent ruïna de l'edifici. L'edifici no va reaprofitar-se, però va aguantar vint anys anys dempeus, deteriorant-se molt, això sí. El desembre de 1987, la Mercè estrenava l'actual escola, al barri del Rastre, després de cinc anys d'exili per diferents indrets. Enguany en fa 25 anys.