dilluns, 16 de gener del 2017

El pati del carrer Montcada als anys 80




Recuperem aquí unes imatges del pati de la Mercè al carrer Montcada a primers dels anys 80. No hi ha gaires fotos d'aquesta pista poliesportiva, que havia sorgit de l'enderroc de l'esglèsia de l'antic seminari de Tortosa. Aquest temple, que havia estat el més gran de la ciutat després de la Catedral, va quedar molt malmés durant la Guerra Civil, tan per les malvestats dels exaltats dels primers dies del conflicte com pels bombardeigs de 1938. Cap a finals de la dècada de 1950 se'n va enderrocar el què quedava. En aquest enllaç en trobareu més informació.

A l'esplanada resultant, se'n va fer un pati per a l'Institut de Batxillerat, que ocupava l'antic seminari, i que va ser aprofitat per la Mercè, quan l'escola s'hi va traslladar el 1970 per la declaració de ruïna de l'edifici original al carrer de la Mercè. Era el pati dels grans i també s'hi feien les classes de gimnàstica, ja que, a través d'una porta, connectava amb el gimnàs i els vestidors. Era a tocar de la porteria del carrer Montcada.

A l'altra banda, cap al carrer de Cabanes, hi havia una altra porta que connectava amb el pati interior, a través d'un espai en el qual es veien les restes que quedaven de l'antiga església.

Però com dèiem, d'aquest pati n'hi ha relativament poques imatges, si més no que nosaltres sapiguem. I això que des de finals dels anys 70 i durant tots els 80, la pista era usada els dissabtes per disputar-hi partits del campionat local de futbol sala. Fins i tot qual l'escola havia estat evacuada per una nova amenaça de ruïna, s'hi van seguir disputant partits...

Hi ha molts elements que fan mític aquest pati del carrer Montcada per als que vam anar-hi en aquesta època. No és el menys important el fet que, molt sovint, ens hi colàvem en horari extraescolar i les esbroncades a crit pelat que ens dedicava don Santos Nieto, un mestre emblemàtic, que vivia just al costat, a l'edifici de la Tabacalera.

Hem localittzat aquestes imatges gràcies al fotoperiodista tortosí Carlos Pina, que en aquella època cobria la informació esportiva per als mitjans locals. Carlos Pina comparteix el seu gran arxiu gràfic a través del Facebook i nosaltres podem, gràcies a això, fer la bola grossa al bloc.

En aquestes imatges, podeu veure els tres angles del pati, excepte el que donava a la gran paret de l'edifici escolar. Considerant el difícil que és trobar imatges d'aquesta època, confiem que us agradin.