diumenge, 18 de setembre del 2011

Una excursió al Coll de l'Alba, durant la postguerra



Ens arriba una foto que té tanta història per ella mateixa com per la curiosa forma en què ha arribat fins al bloc. La imatge és d'un grup de noies de la Mercè que van fer una excursió al Coll de l'Alba, en algun moment comprés entre els anys 1939-1941. Les nostres fonts no poden afinar més.

Entre les noies, hi ha  la Pilar Maties Cruañes. És la noia asseguda a terra i assenyalada amb la inscripció del seu nom. La Pilar Maties era d'una família que vivia al carrer Censal d'En Costa (conegut popurlament durant molts anys amb la deformació Sensalcosta).

Com ha arribat aquesta foto al bloc? La font és Joan Otero Roselló, una de les ànimes d'aquest bloc, al qual aporta valuosíssimes imatges antigues que obté gràcies a la seva afició a la recerca històrica. El cas és que el Joan estava buscant una foto, de la qual tenia notícia, d'un grup de noies jugant a futbol cap allà el 1925. Pels que no ho sabeu, el Joan també investiga la història del futbol local i ha col·laborat en primera línia en el centenari del Club Deportiu Tortosa.

Seguint el fil de la foto, que encara no ha trobat, va fer cap a l'Ajuntament. Un noi que hi treballa li va donar el contacte d'una cosina seva que viu a Sabadell. La cosina era la filla de la Pilar, Pilar Rodri Maties, que tampoc sabia res de la foto del futbol femení dels anys vint del segle passat, però que li va fer arribar la imatge de la sortida al Coll de l'Alba que reproduim en aquesta entrada.