dissabte, 8 de febrer del 2014

Més sobre l'antic seminari del carrer Montcada


Tenim més informació sobre l'antic seminari de Tortosa, ubicat al carrer Montcada, en un gran conjunt arquitectònic que, posteriorment, esdevindria institut de secundària i acabaria acollint, entre 1970 i 1982, l'escola de la Mercè. De les moltes vicissituds històriques que va patir aquest casalici n'hem parlat abundantment en les anteriors entrades i entrades més antigues.

Ara estàvem buscant més imatges sobre l'església del seminari, que seria enderrocada després de la guerra civil 1936-1939 i el solar de la qual va ser reconvertit en pati i pista poliesportiva. I hem trobat a internet aquesta fantàstica foto panoràmica de la Tortosa anterior a la guerra civil, probablement de principis del segle XX. En tot cas, és posterior a 1903, perquè s'hi veu ja la característica cúpula de l'església de la Reparació, que s'havia acabat de construir i consagrar aquell any. Recordem que aquest temple va aixecar-se on havia estat l'edifici principal del convent de la Mercè, al recinte del qual s'havia creat el 1848, i per decisió municipal, la nostra escola.

Tornem a la foto. En primer terme hi apareix, vista per la part posterior, la gran edificació del seminari. És fàcil d'identificar per les dues torres que presidien la façana de la seva església. Aquí veiem també que la nau principal tenia una petita cúpula. Però és que, a més a més, a l'esquerra del temple hi veiem el cos principal del seminari, amb el pati que, molt modificat després de la guerra, vam conèixer. Fins i tot es veu amb claredat la galeria superior, com un tercer pis, que hi havia al sector que donava al carrer Montcada. Una galeria oberta cap al pati interior (com aquí sembla insinuar-se també) i que quan el recinte va acollir la Mercè s'usava com a lloc d'esbarjo, bàsicament per les noies.

Hem volgut situar alguns d'aquests elements sobre la foto per tal de facilitar-ne la identificació.


Però la foto té un altre valor històric afegit per ella mateixa. L'autor va ser el fotògraf tortosí Ramon Borrell i Codorniu (Tortosa, 1869-1948). Borrell va retratar Tortosa durant dècades i una selecció de les seves fotos van convertir-se en sèries de postals. Aquesta imatge correspon a la segona sèrie. Aquestes postals s'usaven sovint com a reclam publicitari. En aquest cas, dels "Hipofosfitos Salud para la Tuberculosis" i del "Elixir Digestivo Salud".

La casa farmacèutica madrilenya "Salud" va fer molt populars a principis del segle XX els hipofosfits, un preparat en forma de xarop que segons la publicitat de l'empresa, molt desenvolupada per l'època pel seu gran abast (postals, diaris...), servia per unes quantes coses: des d'obrir la gana i servir a la vegada com a digestiu, a combatre la tuberculosi, passant per ser una font de ferro per les dones embarassades i tractar l'insomni. No tenim capacitat per jutjat l'eficàcia real d'aquest producte d'amplíssim espectre i no és que ajudi a formar criteri la florida publicitat que l'empresa prodigava, molt de l'estil de l'època però que, des de la perspectiva actual, no inspira precisament una gran confiança. Devia ser segurament una mena de reconstituent bastant menys miraculós del que proclamaven els anuncis.

Recordem, per acabar, que anys després de la mort de Ramon Borrell, l'Ajuntament de Tortosa va comprar el seu fons fotogràfic. El fons compta amb més de 3.000 plaques fotogràfiques (una tècnica anterior a l'aparició dels rodets de pel·lícula), la més antiga de les quals data de 1872. Aquest valuosíssim material es troba dipositat a l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre.