diumenge, 17 de març del 2013

L'actual escola compleix 25 anys (8)




La construcció de la nova escola de la Mercè, al carrer Providència, van ser seguides amb força interès al barri del Rastre. Els terrenys en desús de l'antiga fàbrica del gas s'estaven convertint en un equipament públic al barri. I era un gran esdeveniment, perquè el Rastre estava i està envoltat de serveis públics pels quatre costats, però no gaudia de cap equipament que pogués considerar propi. La nova escola, òbviament, no era només per al barri, sinó per tot el nucli antic i de fet, per tot el centre de Tortosa (si més no, així es planificava en aquell moment: les coses després no van anar en aquesta exacta direcció). Per això al Rastre es vivien les obres amb la màxima expectació.

En dóna prova el fet que el veïnat crivellava les obres amb les càmeres fotogràfiques. No amb la intensitat que ho faríem ara, gràcies a les càmeres digitals o directament els telèfons mòbils: la fotografia encara era una afició cara, si més no més cara que ara. En realitat encara subsistien formats com el de les dues imatges d'aquesta entrada, quadrats, que es fa estrany als ulls actuals, però que no ha estat gens infreqüent, ans el contrari, al llarg de la història de la fotografia.

Són fotos, per exemple, que una veïna del Rastre, Maria Cinta Prades Moragrega, feia des del balcó de casa seva, situada al mateix carrer de la Providència, a tocar de l'escola. Aquestes dues ens les va cedir la tardor de 2010 (cliqueu aquí) i testimonien tant les obres (dalt) com la jornada inaugural del 21 de desembre de 1987 (baix). Sempre des de la perspectiva de casa seva. Aprofitem per renovar-li l'agraïment per la seva aportació. També a les diferents persones que contribueixen tan destacadament a la publicació d'uns documents valuosos que ens recorden un passat, de vegades proper, de vegades llunyà, sense el qual no s'expliquen un munt de coses.


Anteriors entrades
L'actual escola compleix 25 anys (7)
L'actual escola compleix 25 anys (6)
L'actual escola compleix 25 anys (5)
L'actual escola compleix 25 anys (4)
L'actual escola compleix 25 anys (3)
L'actual escola compleix 25 anys (2)
L'actual escola compleix 25 anys (1)