dissabte, 11 d’abril de 2009

Un vídeo que ensenya com està l'antiga Mercè del carrer Montcada
Pengem aquí aquest vídeo que ha elaborat Gustau Moreno, periodista i autor del bloc de referència a les Terres de l'Ebre La Marfanta. El Gustau també ha col·laborat en aquest bloc i és membre del nostre grup de Facebook, tot i no haver estat alumne de la Mercè. Val la pena reproduir-lo per mostrar l'estat en què es troba el que va ser, per a molts de nosaltres, un lloc difícilment repetible, fins i tot més que una simple escola.

Certament, allí s'hi han fet excavacions arqueològiques i és normal que estigui potes enlaire. Segurament, l'antic edifici no tenia salvació i l'únic que es podia fer era tirar-lo a terra. Però han estat molts anys, massa, en aquest estat. No es pot esperar més de les circumstàncies, però, és clar, això no consola. Potser per això, en un comentari a una entrada anterior, deia que veure imatges com aquestes em produïa com una punxada. I no únicament per nostàlgia.

És més, tant d'abandonament descontextualitza les coses. Fixeu-vos com l'autor del vídeo hi afegeix unes notes en les quals l'indret s'identifica com el solar del carrer Montcada. Ni la Mercè ni tan sols l'antic Institut. Per a la gent que no ho ha conegut, i fins i tot per a qui sí que ho ha conegut, allò és un solar. En fi, sort que va ser un lloc per on va passar mitja Tortosa. Com a mínim, l'espai que havia ocupat l'escola al carrer de la Mercè ha estat dignificat per un equipament cultural i educatiu com aquella magnífica biblioteca que hi ha.

Esperem que la construcció de la seu dels departaments de la Generalitat no es retardi més. Que conservi la portadala que encara s'aguanta dreta em sembla fins i tot el menys important, tot i que espero que quedi salvaguardada i integrada en el nou edifici. El més prioritari és acabar amb aquest espectacle i aquest oblit de la història recent de Tortosa.

Recordeu allò del "forat de la vergonya" que haureu sentit a propòsit d'un cas semblant a Barcelona? Doncs aquí, la idea escau a la perfecció. El problema és que de forats de la vergonya al nucli antic de Tortosa n'hi ha uns quants, tot i que de mica en mica sembla que es vagi corregint l'error històric d'haver-lo deixat malaguanyar. Ara, aquest forat fa mal, i no tant sols perquè siguem de la Mercè.

4 comentaris:

marga ha dit...

basicament la camara segueix un gos amunt i avall entremig d'unes excavacions, situades on estaba la pista del recreo. per lo demes, veure, lo que es diu veure lo que era lo col.legi...

Toni Gallardo ha dit...

Evidentment, es veu el que es veu. És un vídeo d'una altra persona, que no l'ha fet pensant en nosaltres, i que aquí hem recollit pel molt o poc (certament poc) que pugui aportar. El bloc, naturalment, està obert a tota mena d'aportacions que vulgueu fer.

José Manuel ha dit...

Bueno, s'hi veu més cosa en un atre video que potser vos sorprendrà i pròximament penjarem...

cinta ha dit...

Bona tarda,soc la Cinta feia temps que no mirava la pagina nostra avui ho he fet, m'ha sorprés veure el video,la veritat és que no em recorda en rés al col·legi que en el seu dia vaig assistir perqué jo només hi veig un solar, res més i un gos............