dimarts, 8 de juliol del 2008

L'Ajuntament de Tortosa demana la Creu de Sant Jordi per a la Mercè





L'Ajuntament de Tortosa va aprovar, en el ple celebrat ahir al vespre, demanar la Creu de Sant Jordi per a la Mercè. L'acord reclama aquesta concessió com a colofó del 160è aniversari que estem celebrant.

És una bona iniciativa, ja que, si fructifica, reconeixerà el paper que la Mercè ha tingut en la història de Tortosa. No es tracta de valorar únicament si ara la Mercè és una escola millor o pitjor, si està ben equipada o no, si fa bé o no la seva feina, sinó de destacar que la nostra escola ha estat un punt de referència per a la ciutat. Un lloc per on ha passat mitja Tortosa, com deia, si no recordo malament, la Susanna Ferreres molt al principi d'aquest bloc.

La Creu de Sant Jordi és la màxima distinció que poden atorgar les institucions catalanes i es pot lliurar tan a persones individuals com a entitats i col·lectius. Sovint es critica que, en els darrers anys, se n'han donat massa, per la qual cosa la condecoració hauria pogut perdre part del seu valor. I fins i tot corre de fa anys una broma macabra, segons la qual l'autèntica recompensa és que, el dia que et mors, la Generalitat posa una esquela als diaris.

Què voleu que us digui! Ja veieu que els catalans no sabem fruir gaire de les nostres coses. Deu ser que, a base de trompades, se'ns ha acabat incorporant als gens un cert component de "mal rollo", que es diu ara.

Si alguna crítica se li ha de fer a la Creu de Sant Jordi és que s'ha donat a alguna persona que no s'ho mereixia i, sense ànim de polemitzar, diria que hem portat massa lluny l'afany de perdó cap a certs franquistes més o menys reciclats. Ho deixo aquí, però en tot cas afegeixo que a mi no me'n faria de nosa un reconeixement com aquest.

Ja ho veurem l'abril de l'any vinent, quan per Sant Jordi surti la nova llista de guardonats. Si s'arribés a donar el cas, crec que s'hauria de fer perquè quedés reconeguda tota la comunitat escolar, els mestres, els alumnes, les famílies... Però aprofitant la conjuntura històrica que estem vivint, en la qual els exalumnes hem tirat molt del carro, també hi hauríem d'aparèixer d'alguna forma. No voldria discutir sobre qui ha de sortir a buscar una medalla que no ens han donat. A més, això és el de menys. Ho plantejo en un altre sentit: si aquest premi arriba, serà mèrit de moltíssima gent. També de molts que ja no són entre nosaltres.

11 comentaris:

ximo ha dit...

I perque no es proposa a la Plataforma de Ex-alumnes o al Col.legi amb el seu 160 aniversari
per a lo reconeixement de "TORTOSI DE L' ANY" ?

jo o proposo desde aquestes linies, que s'ha de fer?

Toni Gallardo ha dit...

Doncs em sembla, Ximo, que és una excel·lent idea. Em sembla que al col·legi ja li van donar fa 10 anys, amb motiu del 150 aniversari. Ara ho comprovaré al web de l'escola, que em sembla que surt.

Però la moguda dels exalumnes i de la Trobada ha tingut una dimensió que crec, modestament, que es mereixeria això de "Tortosí de l'Any". Bé, no som la Plataforma en Defensa de l'Ebre, però em sembla que poques vegades s'ha fet tant de tortosinisme.

neus ha dit...

Que el col.legi obtingui la creu de Sant Jordi serà una molt bona notícia.

El barri on sempre ha estat ubicat el cole a patit una segregació social i cultural important que amenaça amb un augment de les des-igualtats en les oportunitats educatives i crec que aquesta segregació urbana és anterior al fenomen migratori encara que aquest l’agreugi.

Obtenir la creu de Sant Jordi revitalitzaria el cole, l’alumnat, el professorat, el barri...

També hem de tenir en compte que és un dels coles més antics de Catalunya, i això no és cap tonteria.

Per últim informar-vos que s’estan recollint signatures per tal de recolzar aquesta sol.licitud de la Creu de Sant Jordi; qui vulgui participar que contacte amb mi (neusjoveedo5467@hotmail.com).

Ximo, jo tampoc sé com és fa això de “Tortosí de l’any” però estic d’acord en tramitar, demanar o estudiar el tema; segur que Toni ens dóna informació.

Toni Gallardo ha dit...

Neus,

estoy en ello. Per cert, ja em pots afegir a això de la sol·licitud de la Creu de Sant Jordi. Et cal alguna dada (nom complet, DNI...)?

Susanna Ferreres ha dit...

Benvolguts,
Estic d'acord. Molt bona iniciativa per la Creu Sant Jordi.
Està algú "investigant" lo de Tortosi de l'any ? o ho faig jo ?

Angel Ismael ha dit...

Benvolgudes i benvolguts, respecte la petició de la "Creu de Sant Jordi", us donaré més informacions.
El dossier a l'Ajuntament l'ha presentat el Col·legi, després d'haver informat al Claustre i al darrer Consell Escolar del curs acadèmic 2007-2009, el 27 de juny.
Aquesta petició, ja ha passat per l'aprovació unànim de la corporació local, cosa que estem molt contents i agraïts. Ara cal més adhesions i fer més seguiment, perquè no està atorgada la creu.
Aniré informant de tot el què fem. Si tenim aquesta unió i constància, segur que ho aconseguirem.

carme g ha dit...

Hola, la Creu de Sant Jordi està molt bé sempre i quan desprès es respectin els ideals que defensen les entitats a les que se'ls concedeix. Darrerament i aquí a les nostres terres precisament s'ha donat aquest cas.
A veure si ens quedarem en la creu de Sant Jordi i el col.legi tancat.
No estarem polititzant la plataforma d'exalumnes??
Lo que sí em sembla millor és lo del TORTOSÍ DE L'ANY.

Toni Gallardo ha dit...

A mi també em sembla que la plataforma d'exalumnes no s'hauria de polititzar en cap circumstància. Però voleu dir que no estem veient fantasmes?

Sí que hi ha hagut exemples d'entitats mal avingudes que s'han barallat fins i tot per decidir qui havia de recollir la Creu de Sant Jordi. I no es pot negar que la política corria per allí al mig. És més, no té lògica que un govern recompensi la lluita d'un moviment social i, al cap d'un cert temps, emprengui una política contrària als objectius que va premiar. També hi estic d'acord.

Però voleu dir que el col·lectiu d'exalumnes de la Mercè estem en aquesta mena de situació? Potser caldria precisar aquesta insinuació d'un tancament de l'escola. Carme, tens alguna informació més concreta? És que si cal organitzar alguna cosa més que una recollida de signatures per a aconseguir una medalla, doncs s'organitza. Però convindria saber de què estem parlant. I és clar, no parlar per parlar.

carme g ha dit...

Toni, los fantasmes pots veure els que vulguis i on vulguis. I fets com alguns polítics que han vingut a fer-se la foto no caldria que es repeteixin.
Jo penso que va ser un acte molt ben organitzat, que va haver-hi persones que altruistament van fer possible que fora una trobada especial en la que van aflorar sentiments de molts anys i molts records de la nostra infància i que això no es paga en medalles.
Toni, simplement el que veig que tu penses és el mateix que jo penso, estic opinant en base als fets que ja s'han produit. Si hem estat capaços de veure el canvi radical que s'ha produit qui és capaç de certificar que això no passi en altres casos.
I en això no vol dir que no estigui d'acord amb el reconeixement al col.legi amb la Creu de Sant Jordi, crec que aquest col.legi es mereix això i molt més.
Simplement crec que continua essent un blog on es pot dialogar i això és el que he fet.

Toni Gallardo ha dit...

Carme, no t'ho agafis com una cosa personal (per la teva reacció ho sembla), perquè com tu mateixa dius, aquest és un bloc on es pot dialogar. I lògicament discrepar, fins i tot quan es coincideix en el fons de les coses.

La discrepància és saníssima i la millor prova d'esperit obert és acceptar ja no les opinions que no ens agraden, sinó les que ens contradiuen.

Dit això, només em queda afegir que jo precisament no en veig cap de fantasma. Jo no sóc qui ha suggerit que la plataforma d'exalumnes s'estigui polititzant. Tampoc sóc qui ha escrit que igual ens quedem amb medalla, però sense escola. Sí que em reconec culpable d'haver escrit que aquestes coses no es poden dir a la lleugera.

I coincideixo amb tu que, amb els polítics, és millor posar-se sempre en el pitjor cas. Però insinuar que igual tanquen l'escola, tot i que mai res és descartable en aquesta vida, no es pot dir així com així si no és té alguna informació concreta. Ni com a recurs retòric, que possiblement és el que era. I que la plataforma s'està polititzant, perquè alguns polítics s'han vingut a fer la foto..., doncs el mateix.

És més, em sembla una mica contradictori lloar la tasca altruïsta d'una gent, desprès de sospitar si no s'estaran polititzant. Però tampoc li dono major importància. Continuo pensant que estem d'acord en allò principal, tot i discrepar potser de la forma de dir les coses.

carme g ha dit...

Hola Toni, si en el fons resulta que estem d'acord, ja em sembla bé.
Que passis un bon estiu.