diumenge, 6 de maig del 2012

"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (8)



La biblioteca de la Mercè era un pou de meravelles bibliogràfiques. Però, com hem explicat en ocasions anteriors, de meravelles que s'han de conservar no perquè avui en dia siguin vàlides pedagògigament (si és que algun dia van ser-ho autènticament, que és molt dubtós), sinó perquè són lliçons d'història amb cames. Més ben dit, lliçons d'història impreses: retrats fidels del que donava de sí cada època.

Les perles franquistes donen un joc extraordinari, com és fàcil d'entendre. Avui aportem una troballa molt il·lustrativa en aquest sentit. Una antologia sobre José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange Española, la variant espanyola del feixisme dels anys trenta del segle passat, però que acabaria absorbida i diluïda pel Movimiento de Franco. El compilador i comentarista és Adriano Gómez Molina, un escriptor murcià "especialista" en la figura de José Antonio (trobareu una breu ressenya de l'autor clicant aquí).

No us cregueu gaire que Gómez Molina era un historiador com cal. És a dir, amb un mínim d'objectivitat o imparcialitat. I no perquè no es pugui escriure sobre José Antonio sense ser falangista. És que no es pot esperar gaire d'un llibre que va sortir al carrer en ple franquisme, amb el segell d'una "Dirección General de Enseñanza" que llueix l'escut franquista amb àliga incorporada, i que editava l'Editorial Doncel, adscrita a la "Secretaría General del Movimiento", la direcció del partit únic de la dictadura.

Per si no quedava prou clar, el títol de la col·lecció en què es publicava la cosa: "Lo español y los españoles". O l'objectiu de tal col·lecció, que no era altre que divulgar qüestions relatives "al problema de España y los españoles, tales como las relativas al carácter español, nación y patria, política y Gobierno de España, etc.".

I tot plegat, adreçat principalment al públic juvenil. Tot i que "creemos que puede ser útil también a todas las personas interesadas en estos problemas, ya que las antologías son un fichero temático que puede permitir encontrar algunos textos y referencias fundamentales con facilidad y en poco tiempo".

"Casi ná", afegiríem.





Aquí trobareu les anteriors entrades dedicades a les "joies bibliogràfiques".


"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (7)
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (6) 
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (5)  
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (4) 
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (3)
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (2) 
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (1)