dimecres, 21 de desembre del 2011

"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (1)

El director territorial d'Ensenyament, Antoni Martí, i la presidenta de 
l'Ampa, Anna Cid, "delectant-se" amb alguns d'aquests incunables.


La necessitat de llibres de lectura a la biblioteca de la Mercè es fa evident quan es comprova quines obres s'hi havien acumulat al fons bibliogràfic de l'escola: llibres de l'època franquista que no tenen lloc en l'educació de les noves generacions d'avui. I consti que això no és una crítica. Que els llibres que s'estan rescatant són autèntiques joies que cal preservar, en interés de la memòria històrica, perquè retraten diferents èpoques.

El dia que va presentar-se la campanya de recollida de llibres no ens vam poder resistir a fotografiar alguns d'aquests incunables. Només els títols ja provoquen un somriure d'orella a orella. "Cara al sol y cara al mar" és una glossa de la marineria de guerra franquista; "Niñas candorosas", una espècie de manual de moral i conducta per a les noies joves; "Yo soy español" o "España y sus epopeyas" llueixen si fa o no fa, en un vessant d"orgullo patrio" i "España imperial", farcit de jous, fletxes i àligues, que fa feredat.

El més bo és que coses així es publicaven i es llegien no fa ni cinquanta anys. De vegades, tot allò ens sembla una cosa llunyana, que hagués passat fa segles, quan els que tenim poc més de quaranta anys encara vam ser obligats a cantar el "Cara al sol" abans de començar la jornada escolar i teníem els retrats de Franco i José Antonio Primo de Rivera presidint les aules.

Però que aquests llibres no siguin obres mestres de la pedagogia, que no ho són, no vol dir que s'hagin de llençar a les escombraries. Tot el contrari, hem de conservar-los per a memòria de tothom. I en l'adequat context. Exhibir-los en una vitrina no ha de significar enaltir-los. Ha de servir perquè se'n guardi memòria i qui no ho ha viscut (per sort per ell) sàpigue què passava quan els seus pares i avis eren joves.


 







3 comentaris:

Toni Perulles i Rull ha dit...

Quina emoció. I quanta didàctica!

Toni Perulles i Rull ha dit...

Quina emoció sostinguda!
Quanta didàctica brolla d'aquests textos!

José Manuel ha dit...

Segur que molts encara tenim a casa els pares llibres de la nostra època escolar. I es podríen donar per ampliar el fons del col.legi, paral.lelament a la campanya actual de recollida de jocs i llibres.