La portada del llibre.
La inesgotable font de troballes que és Joan Otero ens fa arribar un nou material d'excepció. En aquest cas, un llibre molt peculiar i que és impossible d'entendre i de justificar si no és amb l'òptica imperant en el moment en què es va editar. No és que llavors "Leedme, niñas..." fos gaire justificable. És que el paper reservat a les dones ha estat el que ha estat fins a fa ben poques dècades. I si a sobre hi sumem una dictadura paternalista (no en un sentit positiu de l'accepcio), surten llibres com aquest, que avui ens obliguen a fregar-nos els ulls.
No estem del tot segurs de la data exacta d'aquesta edició. Hem fet una certa recerca i hem descobert, per a sorpresa nostra, que "Leedme, niñas..." és un llibre molt buscat. A Internet hi ha centenars d'anuncis de persones que volen comprar un exemplar d'una obra que, pel que veiem, és una autèntica peça de col·leccionista. La major part d'anuncis intenten identificar l'edició donant la data dels anys quaranta del segle passat. I fins i tot, els anys trenta.
Joan Otero ens ha fet arribar també unes fotos de l'exalumna Ángeles Balagué, de qui era aquest llibre. L'aportació és per conducte de la seva germana, la també exalumna Pepita Balagué. Les fotos són els típics retrats escolars que tan sovint hem reproduït en aquest racó d'Internet i, per la semblança de les imatges, corresponen a finals dels anys quaranta i principis dels cinquanta.
El que passa és que la prolífica obra del seu autor, Fernando Torres Yagües (Madrid 1907, Madrid 1997), indueix fàcilment a errors de datació. Torres va publicar més de 300 obres, les primeres abans fins i tot de la proclamació de la Segona República. Van ser obres tan populars que se'n van fer nombrosíssimes edicions al llarg dels anys i resulta factible que diferents persones tinguin diferents records referents a quan van tenir-les com a llibres de lectura escolar. "Leedme, niñas..." va ser un dels llibres més venuts de l'autor i se'n van fer dotzenes d'edicions, a més a càrrec d'editorials diferents.
Per tant, no podem dir amb exactitud de quin any serà l'exemplar de les germanes Balagué, però deixem obert un fil de discussió per si algun lector pot aportar alguna dada.
La resta de pàgines que ens ha arribat serà publicada en altres dues entrades.
Aprofitem per recordar que el 27 de maig de 2010 vam publicar una altra entrada (cliqueu aquí per llegir-la) dedicada a una altra "joia" del mateix autor. "Viajes por España" va ser un gran èxit editorial durant el franquisme i va arribar a vendre més d'un milió d'exemplars. El material ens va arribar també via Joan Otero i igualment provinent de les germanes Balagué.
Ángeles Balagué, en diferents moments de la seva etapa escolar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada