diumenge, 29 de juny del 2008

Un material fotogràfic de principis de segle XX









Joan Otero ens ha enviat nou material fotogràfic. Un material molt ben conservat (quelcom no sempre habitual en fotos antigues) i sobretot amb valor històric, ja que és la imatge més antiga de les que, fins avui, hem recollit aquí.

És una imatge de cap a l'any 1905. Joan Otero pensa que podria ser d'un grup de la Mercè, a la qual surt el seu avi Pepe (Josep Otero Bahima): és el nen que surt al mig a la foto retallada.

A la família no n'estan del tot segurs que tot això sigui a la Mercè. El pare del Joan no ho pot assegurar, però una tieta seva, Melin, pensa que sí. Naturalment, si algú identifica algun familiar seu en aquesta foto, o pot reconèixer aquesta porta que surt al fons, podríem confirmar que efectivament és de la Mercè.

Algú de la família Otero deuria anar en algun moment al col·legi de la Salle, als Hermanos per entendre'ns, pel que es deddueix de la informació que ens aporta el Joan. Ell mateix fa un aclariment en el sentit que aquesta escola religiosa es va inaugurar el 1907 o 1908. Vaja, no sé si és el cas o no, però sembla que la Salle formi part de l'equació del dubte.

Algú que sigui coneixedor de la història de les escoles de Tortosa, o que tingui al seu abast algun llibre d'aquests que només es troben a Tortosa, podria aportar alguna informació?

5 comentaris:

Jordi Ventura ha dit...

Jo, el que he pogut observar, es que el relleu que te la porta de la foto del grup, coincideix amb el relleu de les portes de l'antic col·legi de La Mercé (el que estava ón ara és la biblioteca)

monica ha dit...

Pos jo el que veig es que els nens estan en una escala d'obra; o siga que no la van ficar per fer la foto.
A la esquerra al costat del primer xiquet de peu es veu com un muret que seria part d'eixes escales.
Per tant no crec que siga l'escola del carrer La Merce.
Jo em decanto per la porta dels jutgats que (no se si encara estan) hi estaven a la plaçeta al final del carrer La Merce.

Anònim ha dit...

Hola a Jordi Ventura i a Monica,
He vist en fotografies del "Postalero" la porta dels actuals juzgats i al llibre de la historia del Hospital de la Santa Creu (que va ser alli també) i el marc de pedra que hi ha vora la porta i a altres lloc de la pared, no és el mateix. per tant, descartaria l'edifici dels actuals juzgats.
En quant al col.legi de la Salle també el descartaria ja que el professorat hauria de ser religiós i aqui veiem a un seglar. apart el tema de que fou inagurat més tard.
Per tant, continuo pensant que podria ser de La Merced.
No hi ha cap foto o retrato d'antics professors o mestres de la Merced?
Busquem.
Una abraçada a tots.

Jordi Ventura ha dit...

Jo, en una entrada amb una foto antiga del 22 dejuny, diria que la porta que es veu al fons és la mateixa que la d'aquesta foto, per tant penso que és el mateix edifici.

Anònim ha dit...

Estic amb l'apreciació que ens fa el Jordi Ventura. La similitud de els relleus de la pared entre la foto del 22 de juny i la que envio jo és notable i ens fa més prop de confirmar que es tracta d'una foto d'una clase del col.legi de La Merced.
M'agradaria el tema del professor per si el col.legi te fotos o retrates dels mateixos.